Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на производствените цени в САЩ през септември

Производствените цени в САЩ се повишиха през септември в рамките на очакваното след тяхна изненадваща слабост в края на лятото, но растежът им на годишна база продължава да отстъпва от близо до 7-годишен връх, достигнат през юни, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, се повиши през септември с 0,2% спрямо август, когато се понижи с 0,1 на сто.

На годишна база растежът на индекса PPI се забави очаквано до 2,6% от 2,8% през август, отстъпвайки за пореден месец от юнския многогодишен връх от 3,4% (най-солидно нарастване на производствените цени от ноември 2011-а година насам).

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) също нараснаха на месечна база с 0,2% след понижение с 0,1% през август и се увеличиха с 2,5% на годишна база след повишение с 2,3% месец по-рано.

Днешните PPI данни в рамките на очакванията не са предпоставка за по-нататъшно засилване на потребителската инфлация в САЩ, като официалните данни на Департамента по труда за индекса на потребителски цени (CPI) през септември ще бъдат обявени в четвъртък. Осредните очаквания са за повишение на потребителските цени на месечна база с 0,2% и забавяне на годишната инфлация до 2,4% от 2,7% през август.

Доходността на американските държавни облигации продължава да се повишава след данните за производствените цени, парирайки част от вчерашното отстъпление от техните многогодишни върхове. Доходността на 10-годишните книжа се повишава с 3,4 пункта към 3,235%, отправяйки поглед към 7-годишния връх около 3,261%, достигнат в началото на търговията на 9-ти октомври.

Фючърсите на американските фондови индекси се търгуват на червено преди старта на търговията на Уолстрийт на фона на новото повишаване на доходността на държаните облигации, като фючърсите на DJIA се понижават с 0,08%, на S&P500 - с 0,12% и на Nasdaq100 - с 0,3%.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна