Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново силно напрежение на европейските и американските пазари на акции

Акциите на европейските борси и на Уолстрийт се намират под пореден натиск от продажби с оглед на ново повишаване на доходността на американските държавни облигации, което идва на фона на занижените прогнози на МВФ за растежа на световната икономика през тази и следващата година.

След данните за индекса на производствените цени в САЩ за септември, доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се повиши към 3,23% с поглед обратно към вчерашния 7-годишен връх около 3,261%. Трябва да се има предвид, че по-високата доходност (лихва) означава и по-високите разходи по заемите както за корпорациите, така и за самите инвеститори, което кара редица от тях направят преоценка на собствения капитал. Освен това по-високата доходност на така наречените "безрискови" държавни облигации може да привлече част от инвестираните в акции средства, които се възприемат по принцип като сравнително по-рискови.

Негативно влияние върху настройката на инвеститорите в глобален план оказват и ревизираните в низходяща посока прогнози на МВФ за растежа на световната икономика. Поредните заплахи от страна на Тръмп, че може да наложи високи мита върху вноса на китайски стоки на стойност от още 267 млрд. долара дава допълнително основание за днешното понижение на европейските фондови пазари и за доста солидният спад на основните американски фондови индекси при старта на търговия на Уолстрийт.

Индексът DJIA загуби за по-малко от час близо 250 пункта от стойността си (понижение с 0,9%), докато широкият индекс S&P500 се понижава с 0,96% и е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия на търговия, което би представлявало най-продължителната негативна поредица от ноември 2016-а година насам.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък се срива с цели 1,8%, в резултат на агресивни продажби на акции на големи технологични и интернет компании като Microsoft (спад с 2,6%) и компанията-майка на Google - Alphabet (спад с 2,33%).

Силно негативният старт на Уолстрийт задълбочи спад и на европейските фондови пазари в края на търговията на стария континент в сряда. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,15%, германският DAX30 - с 1,72%, френският CAC40 - с 1,57% и британският FTSE100 - с 0,7%. Под нов натиск от продажби продължават се намират и акциите на италианските компании с оглед на бюджетните спорове между властите в Рим и европейските управляващи в Брюксел, като индексът на борсата в Милано - MIB се понижава с 1,4%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна