Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговският излишък на Китай спрямо САЩ достигна нов рекорден връх през септември

Китайският износ нарасна изненадващо силно въпреки войната с митата между Пекин и Вашингтон

Снимка: Ройтерс

Китайският износ се ускори изненадващо силно през септември, допринасяйки за нов рекорден излишък със САЩ, показват данни на Генералната митническа администрация на страната, които могат да изострят допълнително и без това ескалиращия търговски конфликт между Пекин и Вашингтон.

Общият експорт от Китай се увеличи през септември с цели 14,5% на годишна база, надвишавайки съществено осредните прогнози за повишение с 8,2% и след доста по-скромен растеж с 9,8% през август. В същото време вносът нарасна с 14,3% след повишение с 19,9% през август и прогноза за растеж от 15,3% на сто.

По този начин общият китайски търговски излишък нарасна през септември до 31,07 млрд. долара от 27,89 млрд. долара месец по-рано и очаквания за позитивен баланс в размер на едва 19,2 млрд. долара.

В същото време Генералната митническа администрация отчете много силен ръст от 16,6% на китайския износ в посока САЩ при анемично повишение с 1,6% на американския експорт за Китай. Това доведе до разширяване на търговската дупка между двете най-големи икономики в света до рекордните в историята 34,13 млрд. долара спрямо предишния рекорд от август на стойност 31,05 млрд. долара.

Трябва да се има предвид, че за първите деветте месеца на годината китайският излишък спрямо най-големия експортен пазар в лицето на САЩ се увеличи до 225,79 млрд. долара от около 196,01 млрд. долара през същия период на 2017-а година. Това рискува да задълбочи търговското напрежение между Вашингтон и Пекин и да доведе до остра реакция от страна на Доналд Тръмп преди предстоящите на 6-и ноември избори за американския конгрес.

Данните за китайският износ са изненадващо добри на фона на ескалиращото търговско напрежение и охлаждащия се глобален икономически растеж, като изненадващо силният експорт вероятно се дължи на силната китайската конкурентоспобност благодарение на отслабващата местна валута. От началото на годината китайският юан се обезцени с около 6% спрямо щатския долар. Не е изключено здравият износ през септември да се дължи и на увеличени доставки от страна на китайските компании преди да влязат в сила допълнителните мита, наложени от САЩ на 24-ти септември върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара. Това от своя страна може да засили притесненията за рязко свиване на износа, след като влязат в сила всичките митнически тарифи, предупреждават анализатори.

Говорител на Генералната митническа администрация отбеляза пред репортери, че растежът в търговията може да се забави в известна степен през последното тримесечие на годината с оглед на растящата външна несигурност, особено по отношение на търговските конфликти със САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна