Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив отскок на европейски акции в края на една много тежка седмица за световните фондови борси

Европейските акции поскъпват предпазливо по време на търговията в петък, опитвайки се да ограничат част от очертаващите се много солидните седмични загуби на фона на сигналите за известна стабилизация на световните капиталови пазари след бруталните продажби в сряда и четвъртък.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,6%, но въпреки това е на път да отбележи седмично понижение с близо 4 на сто.

Германският индекс DAX30 се повишава с 0,5%, френският CAC40 - с 0,62%, британският индекс FTSE100 - с 0,66% и италианският MIB - с 0,62%.

Най-добър растеж бележат акциите на компаниите за луксозни стоки, тъй като те бяха подложени на най-агресивни продажби по-рано тази седмица. Така например акциите на компанията-майка на Gucci - Kering поскъпват с 3,73%, на VMH Moet Hennessy Louis с над 1% и на Burberry Group PLC - с 2,36%.

Днешният отскок на петролните фючърси с близо 1% са в подкрепа на акциите на енергийните и на минно-добрите компании. Акциите на Total поскъпват с 1,11%, на British Petroleum - с 1,06%, на Rio Tinto - с 2,47% и на Gelncore PLC - с 2,25%.

Подкрепа за днешното позитивно представяне на европейските борси оказват най-вече добрият сутрешен отскок на азиатските борси и солидният ръст на американските фондови фючърси преди старта на търговията на Уолстрийт.

Китайският индекс Shanghai Composite се повиши в рамките на деня с 0,91%, парирайки пореден силен спад в началото на търговията след изненадващо силни данни за износа на втората по сила световна икономика през септември. Доста добрите търговски данни отслабиха инвеститорските притеснение, че търговската война между Пекин и Вашингтон ще доведе до рязко забавяне на китайската икономика.

В същото време фючърсите и на трите водещи американски фондови индекса бележат солиден отскок преди старта на  търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA нарастват с 257 пункта (скок с около 1%), на S&P500 с 1,02% и на Nasdaq100 - с 1,6%, опитвайки да компенсират част от бруталния спад от сряда и четвъртък, когато всички те се понижиха с над 5%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна