Предпазлив отскок на европейски акции в края на една много тежка седмица за световните фондови борси

Европейските акции поскъпват предпазливо по време на търговията в петък, опитвайки се да ограничат част от очертаващите се много солидните седмични загуби на фона на сигналите за известна стабилизация на световните капиталови пазари след бруталните продажби в сряда и четвъртък.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,6%, но въпреки това е на път да отбележи седмично понижение с близо 4 на сто.

Германският индекс DAX30 се повишава с 0,5%, френският CAC40 - с 0,62%, британският индекс FTSE100 - с 0,66% и италианският MIB - с 0,62%.

Най-добър растеж бележат акциите на компаниите за луксозни стоки, тъй като те бяха подложени на най-агресивни продажби по-рано тази седмица. Така например акциите на компанията-майка на Gucci - Kering поскъпват с 3,73%, на VMH Moet Hennessy Louis с над 1% и на Burberry Group PLC - с 2,36%.

Днешният отскок на петролните фючърси с близо 1% са в подкрепа на акциите на енергийните и на минно-добрите компании. Акциите на Total поскъпват с 1,11%, на British Petroleum - с 1,06%, на Rio Tinto - с 2,47% и на Gelncore PLC - с 2,25%.

Подкрепа за днешното позитивно представяне на европейските борси оказват най-вече добрият сутрешен отскок на азиатските борси и солидният ръст на американските фондови фючърси преди старта на търговията на Уолстрийт.

Китайският индекс Shanghai Composite се повиши в рамките на деня с 0,91%, парирайки пореден силен спад в началото на търговията след изненадващо силни данни за износа на втората по сила световна икономика през септември. Доста добрите търговски данни отслабиха инвеститорските притеснение, че търговската война между Пекин и Вашингтон ще доведе до рязко забавяне на китайската икономика.

В същото време фючърсите и на трите водещи американски фондови индекса бележат солиден отскок преди старта на  търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA нарастват с 257 пункта (скок с около 1%), на S&P500 с 1,02% и на Nasdaq100 - с 1,6%, опитвайки да компенсират част от бруталния спад от сряда и четвъртък, когато всички те се понижиха с над 5%.

Още от категорията

Работодатели предложиха на президента дискусия за икономическия растеж на страната

Асоциацията на организациите на българските работодатели предложи на президента Румен Радев провеждането на широка дискусия за икономическия растеж на страната. Идеята е този форум да продължи проведената под патронажа на държавния глава кръгла маса за "Неравенствата и бедността в България".  От Асоциацията подчертават, че страната ни е на..

публикувано на 16.10.18 в 18:27

Акциите на "Волво" поевтиняха заради проблемите с контрола на вредните емисии

Пазарната стойност на шведския производител на товарни автомобили "Волво" рязко се понижи, след като компанията призна за сериозни проблеми в системата за контрол на вредните емисии на своите камиони и автобуси, продавани в Европа и Северна Америка, съобщи агенция "Блумбърг". След съобщението акциите на "Волво тракс" поевтиняха с 9,3 на сто -..

публикувано на 16.10.18 в 17:48

Стабилен растеж на американското индустриално производство за четвърти пореден месец

Индустриалното производство се повиши стабилно през септември за четвърти пореден месец благодарение на силен ръст в минно-добивната промишленост, показват официални данни на Федералния резерв. Индустриалното производство нарасна през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 0,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко..

публикувано на 16.10.18 в 17:18

Одитори отрекоха да създават финансови и административни трудности на малките предприятия

Над 15 000 независими финансови одита се правят годишно, отчетоха Института на дипломираните експерт-счетоводители. Те категорично отхвърлиха твърденията на работодателските организации, че независимият одит създава финансови и административни трудности на малките предприятия.  Независимият финансов одит е задължителен за средни и големи компании, както..

публикувано на 16.10.18 в 16:59

Бюджетният дефицит на САЩ скочи до 5-годишен връх от 779 млрд. долара

Само в рамките на финансовата 2018-а година, приключила на 30-ти септември, бюджетният дефицит на САЩ се разшири с цели 113 млрд. долара до 779 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от финансовата 2012-а година насам, показват данни на Министерството на финансите. Основна причина за силното разширяване на дефицита оказа нарастването на..

публикувано на 16.10.18 в 16:49

Илон Мъск: Нов чип ще подобри автопилота на „Тесла“ до 2000%

Изпълнителният директор на компанията „Тесла“ Илон Мъск съобщи, че нов чип, който ще подобри рязко възможностите на автопилота в неговите електрически автомобили, ще бъде готов до шест месеца. В серия от туитове Мъск обясни, че „той ще бъде монтиран във всички нови автомобили и ще бъде безплатен, за тези, които си поръчат кола с пълен..

публикувано на 16.10.18 в 16:34
конференцията

Още три водещи банки отказаха участие на финансовата конференция в Саудитска Арабия

Във вторник ръководителите на три големи европейски банки - HSBC Holdings PLC, Credit Suisse Group AG и Standard Chartered PLC, също се оттеглиха от участие на конференцията "Финансова инвестиционна инициатива" в Саудитска Арабия, поставяйки под съмнениe провеждането на събитието, планирано за следващата седмица в Риад, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 16.10.18 в 15:16