Предпазлив отскок на европейски акции в края на една много тежка седмица за световните фондови борси

Европейските акции поскъпват предпазливо по време на търговията в петък, опитвайки се да ограничат част от очертаващите се много солидните седмични загуби на фона на сигналите за известна стабилизация на световните капиталови пазари след бруталните продажби в сряда и четвъртък.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,6%, но въпреки това е на път да отбележи седмично понижение с близо 4 на сто.

Германският индекс DAX30 се повишава с 0,5%, френският CAC40 - с 0,62%, британският индекс FTSE100 - с 0,66% и италианският MIB - с 0,62%.

Най-добър растеж бележат акциите на компаниите за луксозни стоки, тъй като те бяха подложени на най-агресивни продажби по-рано тази седмица. Така например акциите на компанията-майка на Gucci - Kering поскъпват с 3,73%, на VMH Moet Hennessy Louis с над 1% и на Burberry Group PLC - с 2,36%.

Днешният отскок на петролните фючърси с близо 1% са в подкрепа на акциите на енергийните и на минно-добрите компании. Акциите на Total поскъпват с 1,11%, на British Petroleum - с 1,06%, на Rio Tinto - с 2,47% и на Gelncore PLC - с 2,25%.

Подкрепа за днешното позитивно представяне на европейските борси оказват най-вече добрият сутрешен отскок на азиатските борси и солидният ръст на американските фондови фючърси преди старта на търговията на Уолстрийт.

Китайският индекс Shanghai Composite се повиши в рамките на деня с 0,91%, парирайки пореден силен спад в началото на търговията след изненадващо силни данни за износа на втората по сила световна икономика през септември. Доста добрите търговски данни отслабиха инвеститорските притеснение, че търговската война между Пекин и Вашингтон ще доведе до рязко забавяне на китайската икономика.

В същото време фючърсите и на трите водещи американски фондови индекса бележат солиден отскок преди старта на  търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA нарастват с 257 пункта (скок с около 1%), на S&P500 с 1,02% и на Nasdaq100 - с 1,6%, опитвайки да компенсират част от бруталния спад от сряда и четвъртък, когато всички те се понижиха с над 5%.

Още от категорията

Фонд "Земеделие" продължава изплащането на средствата за стопаните в планинските райони

Държавният фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4 милиона и 300 хиляди лева на 2841 животновъди, събщават от Фонда. По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са  получили 3 милиона 787 хиляди лева...

публикувано на 10.12.18 в 20:27

След първоначално колебание пазарът на акции на Уолстрийт отново се оцвети трайно в червено

Основните американски фондови индекси се оказаха под нов натиск от продажби при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, задълбочавайки техният солиден спад от миналата седмица с оглед на оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около процеса на Брекзит...

публикувано на 10.12.18 в 18:09

Китайски съд забрани на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone

Китайски съд нареди на Apple Inc. да спре от продажба в страната някои от по-старите модели iPhone, след като откри, че американският технологичен гигант е нарушил два патента, притежавани от Qualcomm Inc. – друга водеща американска компания в областта на полупроводниковата техника и на телекомуникационното оборудване, съобщават Ройтерс и..

публикувано на 10.12.18 в 17:36
Сръбската агенция за енергетика е отговорила положително на искането на сръбско-руската компания

Сърбия очаква изграждането на "Турски поток" през нейната територия да започне през март

Изграждането на трасето на газопровода "Турски поток" през Сърбия от българската до унгарската граница може да започне между 1 и 15 март догодина и е реално цялата работа да завърши до 2020 г., заяви днес директорът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович за ТВ Първа. "Няма нито една икономическа, юридическа или някаква друга причина, освен от..

публикувано на 10.12.18 в 16:59

Петролът парира петъчния ценови растеж, провокиран от решението на "ОПЕК+" за съкращаване на добивите

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в понеделник, парирайки голяма част от добрия ценови ръст в края на предходната седмица, който беше провокиран от постигнатото от водещи производители споразумение за съкращаване на добивите от началото на януари 2019 година. В петък вечерта страните - производителки на петрол от формата..

публикувано на 10.12.18 в 16:55

Рязко забавяне на растежа на турската икономика до 1,6% през третото тримесечие

Растежът на турската икономика се забави рязко през третото тримесечие, тъй като валутната криза и драматичното повишаване на инфлацията доведоха до най-слабото икономическо представяне от две години насам, показват данни на официалната статистика на Турция. Брутният вътрешен продукт на Турция се сви през третото тримесечие с 1,1% спрямо..

публикувано на 10.12.18 в 15:59
От Община Пловдив отчитат, че за тази година  местните приходи са около 153 милиона лева.

Без увеличение на данъците в Пловдив за 2019 година

Няма да има увеличение на местните данъци и такси в Пловдив. Според прогнозите бюджетът на Пловдив за 2019 г. ще бъде над 350 милиона лева, малко повече миналогодишния. От Община Пловдив отчитат, че за тази година местните приходи са около 153 милн. лева. Очаква се за следващия едногодишен период сумата да е по-голяма в частта „държавно..

публикувано на 10.12.18 в 15:51