Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо слабо нарастване на продажбите на дребно в САЩ през септември

През септември продажбите на дребно в САЩ се повишиха изненадващо слабо за втори пореден месец, което поставя под въпрос очакванията, че вътрешното потребление ще остане добър генератор на икономическия растеж и през третото тримесечие.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през септември се повишиха с едва 0,1% спрямо август, когато също нараснах с 0,1%, докато участниците на финансовите пазари разчитаха на доста по-добро увеличение с 0,6 на сто. Това представлява повишаване на продажбите на дребно за седми пореден месец, но при най-слаб растеж от февруари насам. На годишна база растежът на продажбите на дребно се забави до 4,7% от 6,6%, но въпреки това надвишава двукратно потребителската инфлация от 2,3%, отчетена през септември.

Основна причина за по-слабия растеж е понижението с цели 1,8% при потребителските разходи в барове и ресторанти (най-силен спад от края на 2016-а година), докато продажбите на автомобили и на части за тях нарастват с 0,8% спрямо предходния месец, продажбите на електроника се повишават с 0,9%, а продажбите на мебели и онлайн продажбите нарастват с по 1,1 на сто. Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно се свиха през септември с 0,1% на месечна база, докато изключвайки продажбите на автомобили и на бензин, те останаха на нивото от август.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, обаче се повишиха с 0,5% спрямо август, когато останаха на юлското ниво. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Не е изключено продажбите на дребно през септември да са повлияни негативно от урагана Флорънс, който удари Северна и Южна Каролина, въпреки че от Департамента по търговия посочиха, че не може да се измери неговото непосредствено влияние върху септемврийските данни.

Трябва да се има предвид, че потребителските разходи са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт. През второто тримесечие на годината потребителските разходи нараснаха с цели  4,0% на годишна база, допринасяйки в значителна степен за увеличаването на БВП с 4,1 на сто.

По-слабите данни за продажбите на дребно за втори пореден месец обаче предполагат, че потребителските разходи няма да имат толкова добър позитивен ефект върху представянето на икономиката на САЩ през третото тримесечие на годината. На този етап средните очаквания на финансовите пазари са за забавяне на растежа на БВП на САЩ през третото тримесечие до около 3% на годишна база.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна