Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на търговията на Уолстрийт в началото на седмицата

След кратко колебание и в двете посоки, водещите фондови индекс на Уолстрийт бележат нови, макар и относително скромни понижения, тъй като политическото напрежение между Белия дом и Саудитска Арабия допринася за допълнително засилване на инвеститорските притеснения, свързани с високата доходност на американските облигации и търговската война между САЩ и Китай, която може да се отрази негативно върху представянето и двете водещи световни икономики.

Инвеститорите сякаш оставят на заден план смесените данни за американските продажби на дребно през септември и по-силните от очакваното финансови резултати на Bank of America през третото тримесечие на годината, фокусирайки се върху геополитическите рискове.

През изминалия уикенд президентът Доналд Тръмп заплаши с "тежко наказание", ако разследването установи, че Саудистска Арабия е замесена по някакъв начин в изчезването на саудитския журналист-дисидент Джамал Хашоги, който беше забелязан за последно да влизал в консулството на Кралството в Истанбул на 2-ри октомври. От своя страна, Рияд обеща още по-силни ответни мерки срещу каквито и да било действия на Вашингтон, като добави, че близкоизточната държава "играе ефективна и активна роля в световната икономика" и намекна, че при едно евентуално налагане на американски санкции, петрол може да поскъпен към 100 или 200 долара за барел, или дори към двойно по-високи нива.

Индексът DJIA се понижава с 63 пункта (с 0,25%), индексът S&P500 - с 0,56% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,2%, след като в петък те отбелязаха добър отскок, но въпреки това приключиха предходната седмица със солидни загуби между 3,7%  и 4,2%.

Акциите на Bank of America се понижават с близо 2%, въпреки че втората по-големина на активите банка в САЩ отчете доста по-силни от прогнозите печалби за третото тримесечие на годината, възползвайки се от ниските корпоративни данъци и от растящите лихвени ставки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна