Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестра Сара Бисли Шнайдер: Зад голямото изкуство се крият много неща

Спектакълът Травиата с изключителната маестра е на 16 октомври от 19 часа в бургаската опера. Тя споделя, че е била за първи път в страната ни преди пет години в Русе, оттогава има желанието да се върне в България. И нейният агент й осигурява този ангажимент, тази професионална възможност, да дирижира Травиата.

Творбата изисква много внимателно отношение, „изучавам“ я от много време като влагам  целия си диригентски опит, придобит в Нова Зеландия и Европа, отбелязва маестра Бисли, която изразява и удовлетворението си от работата със солистите и оркестъра на държавната опера в Бургас.

Травиата е  дълбоко произведение, при всяко съприкосновение с него откривам нови и нови значения... велика музика, която ни повежда към историята за красивата куртизанка Виолета Валери, за нейната любов, за мястото й в парижкото общество през 19-ти век и за трагичната смърт.

Операта е в три действия- бащата на Алфредо, моли куртизанката да остави сина му, да направи голяма жертва, защото не е приета от обществото. Казва й че връзката и с Алфредо ще унищожи бъдещето му, както и това на неговата сестра. Това е началото на краха за Виолета, която в отговор споделя, че заради болестта й  остава още малко време. Моли  за поне няколко седмици отсрочка, за още време да бъде с мъжа, когото обича. На прием у Флора тя се сблъсква с Алфредо, той пък предизвиква барона, в чиято компания е дамата му. В края на второ действие Хорът на циганите и испанските матадори, които са част от приема оцветява сцената.

Алфредо, след като е ранил барона в дуел, е избягал в чужбина.Болестта приковава Виолета към леглото. Тя получава писмо от бащата, в което се казва, че той е разкрил на Алфредо жертвата, която е направила за него и сестра му. Обещава, че ще дойдат да я видят веднага щом се върнат от чужбина. Виолета препрочита писмото. идва ред да се случват необичайни неща, да почувства, че цялата болка си е отишла,  да изпита някаква лекота. Тя си тръгва от този свят в ръцете на Алфредо, щастлива и освободена.

Зад голямото изкуство се крият много неща, не толкова и не само на нещо да те научи, но и да те накара над много други неща да се замислиш, да ги почувстваш или да си ги представиш, добавя Сара Бисли Шнайдер.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна