Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съоснователят на "Майкрософт" Пол Алън почина на 65-годишна възраст

Съоснователите на "Майкрософт" - Бил Гейтс и Пол Алън (вдясно)
Снимка: Ройтерс

Технологичният свят загуби един от своите визионери, след като в началото на тази седмица почина съоснователят на компанията Microsoft - Пол Алън, съобщава New York Post.

Пол Алън почина в понеделник на 65-годишна възраст след усложнения от неходжкински лимфом. По-рано този месец Алън посочи в своя уебсайт, че ракът, с който той успешно се пребори през 2009 г., се е завърнал.

Роденият в Сиатъл Пол Алън основа "Майкрософт" през 1975-а година със своя приятел от детинство Бил Гейтс и двамата заедно направиха истинска революция в индустрията на персонални компютри, като тяхната компания се превърна в доминиращия компютърен софтуер през 80-те и 90-те години на миналия век, превръщайки всеки от тях в милиардери.

Алън напусна софтуерния гигант през 1983-та година, след като беше диагностициран с болестта на Ходжкин, но остана в борда на компанията до 2000-та година.

                                                                                                                                                   Яхтата "Октопод"

СнимкаПол Алън дари повече от 2,5 млрд. долара от своето богатство за разнообразни благотворителни каузи, включително за наука, образование и изкуства. Той беше и собственикът на "Октопод" - 414 футова мегаяхта, използвана за различни изследователски и спасителни мисии.

Скоро след като напусна Microsoft, Алън стартира "Вулкан" (Vulcan), холдингова компания за неговите разнообразни бизнес и филантропски интереси. Именно през холдинга "Вулкан" с нетна стойност от 20,3 млрд. долара той закупи впоследствие отбора по американски футбол Seattle Seahawks и баскетболния отбор Portland Trail Blazers.

"Брат ми беше забележителен човек на всяко едно ниво. Докато повечето познаваха Пол Алън като технолог и филантроп, за нас той беше много обичан брат и чичо и изключителен приятел", посочи в специално изявление неговата сестра Джоди.

В специален пост в туитър треньорът на "Сийхоукс" Пийт Карол почета Пол Алън. "Светът е по-добро място заради страстта, ангажираността и безкористността на Пол. Неговото наследство ще живее завинаги ", написа Карол.

Пол Алън със спечелена от "Сийхоукс" купа

СнимкаКомпанията "Вулкан" също почете един от най-големите технически визионери в света. "Милиони хора бяха докосвани от щедростта на Пол, от неговата упоритост в стремежа към по-добър свят и стремежа му да постигне колкото се може повече с времето и ресурсите, с които разполага", посочи с официално изявление главният изпълнителен директор на компанията Бил Хил.

Сегашният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела почете наследството на Алън. "Като съосновател на "Майкрософт", по свой собствен спокоен и упорит начин той създаде магически продукти, опит и институции, като по този начин промени света", посочи Надела.

Трябва да се има предвид, че знаците на "Вулкан" се срещат навсякъде в района на Сиатъл, като благодарение на компанията беше съживен квартала South Lake Union, където в момента се намира и седалището на компанията Amazon.com. В квартала се помещават и няколко научно-приложни организации, включително Центърът за изследване на рака "Фред Хътчинсън".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна