Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилен растеж на американското индустриално производство за четвърти пореден месец

Индустриалното производство се повиши стабилно през септември за четвърти пореден месец благодарение на силен ръст в минно-добивната промишленост, показват официални данни на Федералния резерв.

Индустриалното производство нарасна през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 0,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-скромен растеж от 0,2 на сто. Спрямо година по-рано индустриалното производство се повиши с цели 5,1%, отбелязвайки най-солидни печалби от близо осем години насам.

Промишленото производство, което представлява ключова компонента в данните за индустриалното производство, се повиши с 0,2% спрямо август в резултат най-вече на повишение с 1,7% при производството на автомобили и на части за тях. По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти три-четвърти от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ.

Повишение с 0,5% отбеляза минно-добивното производство, което включва извличането на петрол и на природна газ, като спрямо година по-рано беше отчетен ръст от 13,4 на сто. Производството в сектора на комуналните услуги остана на нивата от август, тъй като по-топлото време ограничи употребата на отопление в домовете.

В рамките на третото тримесечие растежът на индустриалното производство се забави до 3,3% на годишна база от 5,3% през второто тримесечие. Някои анализатори гледат на това забавяне на растеж като сигнал, че индустриалният цикъл вече е достигнал пик, докато други предполагат, че подобен песимизъм е преждевременен.

Федералният резерв отбеляза, че производството през миналия месец беше "леко ограничено" от урагана Флорънс, но негативният ефект се оценява на по-малко от 0,1 процентни пункта.

Натовареността на индустриалните производствени мощности през септември стабилизира за втори пореден месец на ниво от 78,1%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна