Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на МВФ Кристин Лагард също отказа участие на световния инвестиционен форум в Саудитска Арабия

Кристин Лагард - изпълнителен директор на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард е поредната значима личност в световната финансова общност, която няма да присъства на инвестиционна конференцията "Финансова инвестиционна инициатива" в Саудитска Арабия, планирана за следващата седмица (между 23-ти и 25-и октомври).

Говорител на МВФ посочи, че пътуването на Кристин Лагард за Рияд "се отлага", съобщи телевизия CNBC във вторник късно вечерта. МВФ не предостави конкретна причина за отлагането на визитата. Трябва обаче да се има предвид, че след изчезването преди две седмици на саудитския журналист-дисидент Джамал Хашоги редица изтъкнати бизнес лидери и медийни организации решиха да се откажат от участие в тази инвестиционна конференция, която предварително беше обявена за "Давос в пустинята" за световния бизнес и финансов елит.

Преди директора на МВФ от участие във форума се отказаха изпълнителните директори на Google и Uber, шефовете на три големи европейски банки – HSBC Holdings PLC, Credit Suisse Group AG и Standard Chartered PLC, изпълнителните директори на американската банка JP Morgan Chase, на инвестиционните фондове на BlackRock и Blackstone, както и шефът на Ford и съучредителят на AOL. На конференцията в Саудитска Арабия няма да участва и президентът на Световната банка Джим Йон Ким.

Водещи медии – като New York Times, CNBC, Bloomberg, Financial Times и CNN – също взеха решение да се оттеглят от партньорството с организаторите на инвестиционния форум в Рияд.

Поредицата откази настъпиха след обществения отзвук срещу Кралството относно изчезването на саудитския журналист-дисидент Джамал Хашоги, който според турските власти е бил убит от саудитски агенти в Истанбул по-рано този месец. На този етап Саудитска Арабия продължава да отхвърля обвинението.

Засега американският министър на финансите Стив Мнучин планира да вземе участие, но окончателното решение ще бъде взето до края на тази седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна