Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гениалните творби на Леонардо да Винчи вероятно се дължат на смущение в зрението му

Картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Леонардо да Винчи вероятно е бил засегнат от страбизъм, който е допринесъл за усещането му за перспектива, увеличавайки зрителното му поле и усета му за дълбочина, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Изследването на учени под ръководството на Кристофър Тайлър от Градския университет на Лондон обхванало 6 портрета и автопортрета, нарисувани от Леонардо да Винчи, и по две негови картини, скулптури и рисунки, съобщава БТА. Било установено, че очите на изобразените в творбите персонажи са с ъгъл на дивергентен страбизъм, по-специално в картините "Спасителят на света", "Йоан Кръстител" и в прочутата рисунка "Витрувиански човек".
"Тези индикации навеждат на мисълта, че Да Винчи бил засегнат от интермитентен дивергентен страбизъм и имал способността "да превключва" към монокулярно зрение", поясни Тайлър.
Засегнатите от страбизъм хора често са с монокулярно, вместо с бинокулярно зрение - двете очи са използвани отделно едно от друго и това може да допринесе за увеличаване на зрителното поле и усещането за дълбочина.
Това смущение в зрението може би обяснява защо Да Винчи не се е затруднявал да нарисува триизмерни изображения на предмети и лица или да представи планински пейзажи в задния план на композициите си.
Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Ophtalmology.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна