Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Гласувайте за демократите, ако искате ново понижение на пазарите на акции

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви във вторник, че представянето на фондовите борси ще зависи от резултатите от предстоящите междинни избори за американския Конгрес, които ще се проведат на 6-ти ноември.

Използвайки любимата си среда за комуникация - туитър, той подчерта, че пазарите на акции са нараснали силно след негово влизане в Белия дом и отбеляза, че сегашният ценови спад на пазара е последица от факта, че хората искат да видят резултата от предстоящите точно след седмица избори в страната. Според Тръмп, разпродажбите на акции ще продължат, ако демократите спечелят надпреварите за двете камари на американския парламент.

"Фондовата борса нарасна масивно след избирането ми за президент, но в момента се прави малка пауза - хората искат да видят какво ще се случи на междинните избори", написа той в Туитър.

"Ако искате вашите акции да вървят надолу, препоръчвам ви горещо да гласувате за демократите. Те харесват финансовия модел на Венецуела, високите данъци и отворените граници!", допълни Тръмп.

Неговите коментари са факт, след като по време на търговията в понеделник, основните фондови индекси на Уолстрийт направиха едно от най-силните в историята обръщания на 180 градуса, стартирайки с добри повишения, преди да приключат отново със солидни загуби. Индексът Dow Jones нарасна за кратко с около 352 пункта преди да последва нова вълна от продажби на акции, довела до негово понижение в края на търговията с 245 пункта (нов спад с над 1%), като в даден момент индексът на сините чипове дори се понижи с над 500 пункта.

Междувременно търговията във вторник стартира с предпазливи повишения, като индексът DJIA нараства с около 100 пункта (с 0,44%), индексът S&P500 - с 0,43%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с едва 0,1%.

Трябва да се има предвид, че октомври вероятно ще се окаже особено брутален за инвеститорите на Уолстрийт, като към днешна дата индексът DJIA се понижава в рамките на месеца със 7,6%, отбелязвайки най-солиден спад от май 2010-а година насам, индексът S&P500 пък се разделя към този момент с 9,4% от стойността си (най-слабо негово месечно представяне от февруари 2009-а година), а технологичният индекс Nasdaq Composite се срива с цели 12,4% (най-солиден негов месечен спад от октомври 2008-а година).



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна