Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на бизнес активността в еврозоната през октомври до двегодишно дъно

Бизнес активността в еврозоната се забави през октомври до двегодишно дъно в резултат на сериозно отслабване на промишлената експанзия, но при по-слабо представяне и на активността в сферата на услугите, показват леко ревизирани във възходяща посока окончателни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през октомври до 53,1 пункта от 54,1 пункта през септември и предварителен индекс на ниво от 52,7 пункта. Въпреки възходяща ревизия окончателният общ PMI индекс се намира в най-ниско ниво от септември 2016 година насам.

"Компаниите от еврозоната съобщават за разочароващо начало на четвъртото тримесечие", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit. "Забавянето на бизнес активността, предизвикано от влошаващия се експорт в резултат на нарастващото търговско напрежение и митническите тарифи, се задълбочи през октомври в следствие на увеличаващата се политическа несигурност, трусовете на капиталовите пазари и затягането на финансовите условия", допълни той.

Трябва да се има предвид, че ЕЦБ продължава да планира преустановяване на своята програма за покупки на еврооблигации за цели 2,6 трлн. евро до края на настоящата година, премахвайки по този начин един от основните стимули за икономическия растеж в еврозоната. В същото време бизнесът в региона е свидетел на сериозното противопостяване между властите в Рим и европейските управляващи в Брюксел относно италианския проектобюджет за 2019 година, докато германският канцлер Ангела Меркел обяви изненадващо, че повече няма да се кандидатира за лидер на своята консервативна партия.

Всички това става на фона на продължаващата търговска война между САЩ и Китай и сякаш не е изненада, че индексът PMI на агенция Markit, оценяващ бъдещото бизнес производство в еврозоната, се понижи през октомври до близо 4-годишно дъно от 60,5 пункта спрямо 62,1 пункта през септември, отбелязва агенция Ройтерс.

Индексът PMI, измерващ активността в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, пък се понижи през октомври до 53,7 пункта от 54,7 пункта през предходния месец. Въпреки че окончателният индекс е малко по-добър от предварителния, който беше на ниво от 53,3 пункта, неговото октомврийски ниво е най-слабото от началото на 2017 година, отбеляза агенция Markit.

Според Уилямсън, ако се запазят тези нива на отделните PMI индекси, те биха предположили, че забавянето на икономическия растеж ще стане по-интензивно през последното тримесечие на годината.

"Докато заетостта остава в исторически високи нива, постоянна ерозия в темпа на растеж на новите поръчки от началото на годината досега предполага, че в скоро време и апетитът за наемане на допълнителен персонал ще започне в скоро време да намалява, без да станем свидетели на забележително нарастване на притока на нови поръчки", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

По-рано днес Markit представи окончателни резултати от аналогични бизнес проучвания в двете най-големи икономики на еврозоната, както и данни за активността в сферата на услугите в Испания и Италия.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, отслабна през октомври до 5-месечно дъно от 53,4 пункта спрямо 55,0 пункта през септември и при предварителен индекс на ниво от 52,7 пункта. Индексът в сферата на услугите пък се понижи до тримесечно дъно от 54,7 пункта спрямо 55,9 пункта през септември и предварителен индекс от 53,6 пункта.

Окончателният общ PMI индекс на Франция за октомври се подобри слабо до 54,1 пункта от 54,0 пункта през предишния месец, но при предварителен индекс на ниво от 54,3 пункта. Индексът в сферата на услугите също отбеляза известно повишение до 55,3 пункта от 54,8 пункта през септември, но при предварителен индекс на ниво от 55,6 пункта.

Солидно понижение обаче отчете PMI индексът в сферата на услугите на Италия, понижавайки се през октомври до 49,2 пункта от 53,3 пункта през септември, като общият италиански PMI индекс падна до 49,3 от 52,4 пункта.

На другия полюс е проучването на Markit за Испания, където бизнес активността в сферата на услугите се подобри рязко до 54,0 пункта от 52,5 пункта през септември, а общият PMI индекс нарасна до 53,7 пункта от 52,5 пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна