Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският съд реши, че клиентите трябва да плащат ипотечно свързаните налози

Ръст на акциите на испанския банков сектор след решението на Върховния съд

Върховният съд на Испания е постановил във вторник, че клиентите, а не банките, трябва да плащат ипотечно свързани данъци (известни като гербов налог), решение, което потенциално ще спести на испанските кредитори милиарди евро под формата на компенсации, съобщава агенция MarketWatch.

Съгласно предходно решение през октомври съдът реши, че банките трябва да плащат този вид данък, което представляваше промяна на правната доктрина от миналото. До тогава клиентите на банките плащаха ипотечно свързаните данъци.

Върховният съд обаче заседава във вторник вечерта, за да вземе ясно решение, че клиентите трябва да продължават и занапред да плащат този налог.

Трябва да се има предвид, че акциите на испанските банки се понижиха рязко след предишното решение на съда от октомври, тъй като кредитните институции щяха да бъдат изправени пред значителни компенсационни плащания, ако решението беше с обратна сила (валидно с по-задна дата). Тогава испанският бюджетен министър отбеляза, че очакваната цена от октомврийското решение на съда, ако се приеме, че ще има сила с четиригодишна задна дата, може да достигне 5 млрд. евро.

Вчерашното решение на Върховния съд обаче допринесе за солиден ръст на акциите, търгувани на борсата в Мадрид в началото на търговията в сряда, като испанският фондов индекс Ibex-35 се повиши с 1,8%. Акциите на испанската банка Banco de Sabadell поскъпват с 4,2%, на Caixabank - с 3,9%, а общият банков индекс STOXX Europe 600 Banks Index нараства с 1,5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна