Растежът на българската икономика да остане силен в средносрочен план, очаква ЕК

Импулсът на икономическия растеж на България се очаква да остане силен, главно благодарение на солидното вътрешно търсене, като частното потребление намира подкрепа от ръста на реалните заплати, посочва ЕК в своите есенни икономически прогнози, оповестени в четвъртък.

Според Комисията високото търсене, увеличеното използване на производствения капацитет и европейското финансиране ще повишат инвестициите в България, като в същото време вносът би трябвало да надвиши износа, което ще доведе до допълнително намаляване на излишъка по текущата сметка.

ЕК посочва, че енергийните цени и повишаването на вътрешното търсене се очаква да увеличат инфлацията, държавният бюджетен баланс трябва да остане положителен, докато държавният дълг трябва да продължава да намалява.

Европейската комисия очаква БВП на България да нарасне през настоящата година с 3,5% (спрямо пролетната прогноза за растеж с 3,8%) благодарение на силната динамика на вътрешното потребление. Растежът на частното потребление е подкрепен от позитивните развития на трудовия пазар, нарасналия реален разполагаем доход и позитивните потребителски нагласи.

Според ЕК частните и публичните инвестиции в нашата страна остават силни, намирайки подкрепа от ниските лихви и европейското финансиране.

За 2019-а и 2020-а година Комисията очаква БВП на България да нарасне съответно с 3,7% и с 3,6%, прогнозирайки, че вътрешното търсене ще продължава да бъде двигател на растеж през всяка една от следващите две години. Очаква се публичното потребление да се ускори през 2019-а година в резултат на допълнително повишаване на заплащането в държавния сектор. Силното потребителско доверие и увеличаването на реалния разполагаем доход ще продължават да подкрепят частното потребление, макар и малко по-умерено, отколкото през настоящата година.

ЕК очаква приносът на външният сектор (на износа) към икономическия растеж да бъде по-малко негативен през 2019-а и 2020-а година, тъй като се очаква известен отскок на експорта, докато растежът на вноса ще бъде малко по-умерен.

Рисковете за растежните перспективи сочат в посока надолу, главно поради опасения, свързани с външното търсене, което може да бъде затруднено от политически и икономически рискове в някои от основните търговски партньори на България, отбелязва есенният доклад на ЕК. От позитивна гледна точка обаче, затягащият се трудов пазар може да доведе до по-голямо от очакваното увеличаване на заплатите и на доходите, което може да окаже по-силно позитивно влияние върху частното потребление.

ЕК прогнозира повишаване на инфлацията в България през настоящата година с 2,6% (след инфлация от 1,2% през 2017-а), преди растежът на хармонизираните потребителски цени да се забави до 2,0% през 2019-а и до 1,8% през 2020-а година.

Относно безработица се отбелязва, че нейното ниво ще продължава да се понижава от 6,2% през миналата година до 6,0% през тази, до 5,8% през 2019-а и до 5,7% през 2020-а година благодарение на силен растеж на заетостта.

Излишъкът на сектор "Държавно управление" се очаква да се сви слабо от 1,1% от БВП през 2017-а до 0,8% през настоящата година и до 0,6% от БВП през всяка една от следващите две години.

Според ЕК бюджетната прогноза обаче е предмет на известна несигурност, особено по отношение на национално финансирания компонент на публичните инвестиции. Големи инвестиции в железопътния сектор, които зависят от предстоящата концесия на летище София и някои обявени военни поръчки, могат да окажат значително въздействие върху бюджетните баланси през следващите няколко години, но и в двата случая графикът не е ясно още.

Представените от ЕК прогнози не се различават съществено от актуализираната средносрочна бюджетна прогноза на Министерството на финансите, която беше представена за одобрение от българското правителство в началото на последната десетдневка на октомври. Според тази бюджетна прогноза БВП на България ще нарасне през 2018-а година с 3,6% (при прогноза на ЕК за експанзия от 3,5%), с 3,7% през 2019-а (колкото прогнозира и ЕК), преди растежът да се забави до 3,5% през 2020-а година (при оценка на ЕК за растеж от 3,6%).

Есенни икономически прогнози на ЕК за България

СнимкаОще от категорията

Ръст на британската лира след новината за проектодекларацията за отношенията на ЕС и Великобритания след Брекзит

Британската лира подскочи рязко спрямо останалите валути след новината за одобрената от ЕК проектодекларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след Брекзит. Паундът поскъпна с близо 1% към 7-дневен връх от 1,2927 щатски долара, като в същото време еврото се понижи с 0,65% към 4-дневно дъно около 0,8840 британски лири. Това..

публикувано на 22.11.18 в 13:34

МЕ: България не е уведомена официално от руска страна, че “Турски поток“ ще минава през наша територия

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници. Българските власти заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна. Заместник-енергийният министър Красимир Първанов заяви:..

обновено на 22.11.18 в 13:24

Ново поевтиняване на петрола след ръст на американските складови запаси до едногодишен връх

По време на търговията в четвъртък петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби, тъй като инвеститорите продължават да се притесняват относно възможността за подновяване на проблема с дисбаланас между предлагане и търсене. Допълнителен повод за тези опасения дадоха данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според..

публикувано на 22.11.18 в 12:30

Стабилизация на бизнес нагласите във Франция през ноември

През ноември общото бизнес доверие във Франция остана на относително високото ниво от предходния месец с оглед на подобрение на бизнес нагласите в промишлеността, строителството и търговията на дребно при стабилизация в сектора на услугите и в търговията на едро, показват данни на официалната френска статистика Insee. Индексът, измерващ общия..

публикувано на 22.11.18 в 11:30
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Берат Албайрак: Турция ще продължава да опростява данъчните си закони

Турция ще продължи усилията си за опростяване на данъчните закони и няма да прилага нови изключения, освен ако това не се окаже задължително, заяви финансовият министър Берат Албайрак в четвъртък пред бюджетна комисия на парламента на страната. Той също така отбеляза, че затегнатата фискална политика на Турция ще бъде най-големият участник в..

публикувано на 22.11.18 в 11:14

"Фейсбук“ призна, че е поръчала разследване на Джордж Сорос, след като милиардерът критикува компанията

"Фейсбук" призна, че е помолила опозиционна изследователска компания да разследва милиардера Джордж Сорос във връзка с неговите критики на социалната мрежа. В специално изявление, публикувано в сряда късно вечерта, вицепрезидентът на Facebook по обществени комуникации Елиът Шрейдж посочи, че той е отговорен за наемането на компанията Definers..

публикувано на 22.11.18 в 10:49
Питър Наваро

Питър Наваро ще бъде изключен от предстоящите търговски преговори между Доналд Тръмп и Си Цзинпин

Питър Наваро, който е най-висшият търговски съветник на президента на САЩ, ще бъде изключен от предстоящите търговски разговори между Доналд Тръмп и китайския му колега Син Цзинпин, съобщава китайския вестник South China Morning Post. "Наваро няма да присъства на срещата на двамата лидери", заяви през изданието неназован негов източник...

публикувано на 22.11.18 в 10:05