Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на петролните фючърси навлязоха официално в "мечи" пазар

МАЕ: Рекордните петролни добиви в САЩ, Русия и Саудитска Арабия надвишават значително глобалното потребление

Опит за стабилизация на петролните фючърси след техен драматичен спад с близо 7%

САЩ, Русия и Саудитска Арабия изпомпват суров петрол в рекордни нива, което води до глобално предлагане, надвишаващо значително търсенето, съобщи в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В последния си редовен месечен доклад базираната в Париж организация посочи, че производството на петрол от трите най-големи производители в световен мащаб е поддържало през миналия месец глобалното предлагане стабилно на ниво около 100,7 млн. барела дневно, което е било с 2,6 млн. барела на ден повече от същия период на миналата година.

От месец май насам световното производство на петрол се е увеличило с 1,8 млн. барела на ден, като САЩ са осигурили допълнително 1 млн. барела дневно, а Саудитска Арабия и Русия - съответно 620 хил. барела и 445 хил. барела дневно, посочва МАЕ.

Международната агенция по енергетика запази без промяна прогнозите си за нарастване на глобалното потребление на петрол за 2018-а и за 2019-а година съответно с 1,3 млн. и с 1,4 млн. барела.

Агенцията отбеляза, че глобалното предлагане на суров петрол нараства много бързо, като рекордните добиви в Русия, Саудитска Арабия и САЩ компенсират повече от достатъчно намаленото производство в Иран и Венецуела. С оглед на това МАЕ очаква, че през първата половина на 2019-а година предлагането на суров петрол ще надвишава търсенето с около 2 млн. барела на ден.

Анализът на МАЕ е факт само ден, след като петролните фючърси се сринаха с близо 7%, отбелязвайки сериозно понижение за 12-та поредна сесия на търговия. Пазарът на черното злато е подложен на агресивен натиск поради рязкото увеличаване на добивите на трите световни лидери и с оглед на засилващите се притеснения относно забавяне на глобалния икономически растеж.

                                                                                                  Графики на американския лек суров петрол и петрола брент

Снимка

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември се обезцениха във вторник с цели 7,1% до едногодишно дъно от 55,69 долара за барел (най-ниско ценово ниво от ноември 2017-а година), понижавайки се за 12-та поредна сесия на търговия (най-продължителен ценови спад, откакто стартира търговията на този тип петролни фючърси през далечната 1983-а година). В същото време фючърсите на петрола сорт "Брент" с доставка през януари 2019-а година се сринаха с 6,6% до 65,47 долара за барел, достигайки най-ниско ниво от март тази година.

В началото на търговията в сряда петролните фючърси отвориха отново на негативна територия, понижавайки се съответно към 55,30 долара за барел за американския лек суров петрол и към 65,02 долара за барел за петрола сорт брент. Последва поне временно тяхно поскъпване в резултат на информация на агенция Ройтерс, според която ОПЕК и неговите партньори от ОПЕК+, включително Русия, са обсъждали възможността за ограничаване на техните добиви с до 1,4 млн. барела на ден. Това би било значително по-голямо съкращаване на производството, отколкото предишна информация, според която на проведената в неделя среща на ОПЕК+ в Абу Даби е било дискутирано намаляване на добивите на петрол с около 1 млн. барела на ден.

Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпват в рамките на деня със скромните 0,65% обратно над 56 долара за барел, а тези на петрол сорт брент - с около 1% обратно над 66 долара за барел.

Въпреки днешния опит за отскок обаче, и двата типа основни петролни фючърси официално навлязоха в т. нар. "мечи пазар" (пазар на падащи цени), след като фючърсите на американския лек суров петрол се обезцениха с цели 28%, а на петрола сорт брент - с цели 25% от техните 4-годишни върхове, достигнати в началото на месец октомври. Трябва да се има предвид, че по дефиниция "мечи пазар" е този, при който цените на даден финансов актив се търгуват с поне 20% под техни по-значими върхове. Това от своя страна предполага, че на този етап всеки един по-сериозен опит за поскъпване на петролните фючърси може да бъде използван за нови техни продажби.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна