Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив позитивен старт на Уолстрийт след отскок на петролните цени и очаквано повишаване на инфлацията в САЩ

В сряда търговията на Уолстрийт стартира на зелена територия благодарение на отскок на петролните фючърси с над 2%, което допринася за поскъпване на акциите на енергийните компании. В същото време инвеститорите не бяха впечатлени от нарастването на потребителската инфлация в САЩ през октомври, тъй като то беше в рамките на очакваното и сякаш потвърждава, че Федералният резерв ще продължи с политиката си на постепенно повишаване на лихвите ставки.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември нараства с 2,4% към 56,70 долара за барел, а на петрола сорт брент с доставка през януари - с 3% към 66,90 долара за барел, парирайки част от тяхната драматична обезценка във вторник с около 7 на сто.

Това допринася за поскъпване на акциите на енергийни гиганти като Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. с около 1%.

Индексът DJIA стартира днешната търговия с повишение от близо 200 пункта, преди обаче да заличи значителна част от първоначалните печалби, повишавайки се с по-скромните 60 пункта (повишение с 0,25%) в опит да пречупи тенденцията на понижение от предходните три поредни сесии на търговия.

Индексът S&P500 пък се повиши първоначално с 0,7%, а технологичният Nasdaq Compsite - с около 1%, преди обаче и те да заличат голяма част от техния растеж, нараствайки вече по-скромно съответно с 0,33% и с 0,2%.

Инвеститорите продължават да бъдат притеснени от търговската война между САЩ и Китай, която вече започна да се отразява негативно и на останалия свят и по-специално на германската икономика, след като по-рано днес немската статистика Destatis отчете свиване на БВП на Германия през третото тримесечие с 0,2% спрямо предходните три месеца. Остават в сила и опасенията, свързани с растящите американски лихви, които могат да навредят на корпоративните печалби в бъдеще.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна