Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко нарастване на продажбите на дребно в САЩ през октомври

През октомври продажбите на дребно в САЩ нараснаха по-силно от очакваното, което е сигнал за добри потребителски разходи в началото на четвъртото тримесечие на фона на много силния трудов пазар и високо потребителско доверие.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през октомври се повишиха с 0,8% спрямо септември, когато се понижиха с 0,1% (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,1%), докато участниците на финансовите пазари разчитаха на по-умерен растеж с 0,5 на сто. Данните за август също бяха ревизирани в низходяща посока до понижение с 0,1% от предишна оценка за повишение с 0,1%. На годишна база продажбите на дребно нараснаха с 4,6 на сто, надвишавайки значително потребителската инфлация от 2,5%, отчетена през октомври.

Трябва да се има предвид, че потребителските разходи са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт. През третото тримесечие на годината потребителските разходи нараснаха с цели  4,0% на годишна база, допринасяйки в значителна степен за увеличаването на БВП с 3,5 на сто.

Скокът на продажбите на дребно през октомври са добра предпоставка за предстоящия ключов предпразничен сезон за пазаруване, тъй като потребителите започват да харчат повече за дрехи, спортни стоки и електроника.

Основна причина за солидният отскок на продажбите на дребно през октомври е нарастването с цели 3,5% спрямо предходния месец на разходите в бензиностанциите с оглед на слабото нарастване на цените на бензина до 2,86 долара на галон от 2,84 долара през септември. По-големите разходи за горива не е добра новина за домакинствата, но неотдавнашният петролен ценови срив сигнализира, че предстои понижение и на цените на бензина.

Продажбите на автомобили и на части пък се повишиха през октомври с 1,1%, докато продажбите в универсалните магазини нараснаха с 1,3 на сто. Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно нараснаха през октомври с 0,7%, докато изключвайки продажбите на автомобили и на бензин, те се увеличиха с 0,3 на сто.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха с 0,4% спрямо септември, когато нараснаха с 0,3% (низходяща ревизия от повишение с 0,5%). Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

От Департамента по търговия отбелязаха, че не може да се определи влиянието върху днешните данни на урагана Флорънс, който засегна тежко Северна и Южна Каролина към средата на септември. Растежът на продажбите на автомобили с 1,1% през октомври обаче предполага, че жители на тези два щата са заменили увредените от урагана техни автомобили.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна