Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драги потвърди плановете на ЕЦБ за отмяна на стимулиращите политики въпреки несигурните икономически перспективи

Марио Драги от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на ЕЦБ Марио Драги потвърди в петък плановете на Централната банка за отмяна на стимулиращите парични политики в края на годината, но също така изрази предпазливост по отношение на перспективите за икономическия растеж, като предупреди, че нарастването на инфлацията може да се окаже по-бавно, отколкото се очакваше по-рано.

"Ако фирмите започна да стават по-несигурни относно перспективите за икономическия растеж и за инфлацията, натискът върху ценовите маржове може да се окаже по-устойчив", посочи Драги на банкова конференция във Франкфурт, цитиран от Ройтерс.

"Това би засегнало скоростта, с която се повишава водещата инфлация, и следователно инфлационният път, който очакваме да видим през следващите тримесечия. Несигурността относно средносрочната икономическа перспектива се е увеличила", добави той.

Според Марио Драги напоследък се наблюдава загуба на темповете на икономически растеж, но въпреки това се очаква икономическата експанзия да продължи и през следващите години.

Общите рискове по отношение на перспективите за растежа обаче остават балансирани, като ЕЦБ очаква да приключи многогодишната си програма за "количествени улеснения" в края на настоящата година, потвърди той.

Трябва да се има предвид, че ЕЦБ отдавна заяви, че планира да прекрати схемата си за изкупуване на облигации в размер на общо 2,6 трлн. евро до края на 2018 година и има за цел да запази лихвените проценти в рекордно ниските нива най-малко и през "следващото лято".

Марио Драги обаче допълни, че членовете на ЕЦБ могат да преоценят ситуацията на следващото заседание през декември, когато ще бъдат достъпни и най-новите прогнози за икономическия растеж и инфлацията в еврозоната. "Ако обаче условията се затегнат или инфлационните перспективи се влошат, това би трябвало да бъде отразено посредством корекция на очаквания път на лихвените проценти в бъдеще", посочи той.

Шефът на ЕЦБ също така подчерта, че силно задлъжнелите държави не трябва да увеличават своите дългове. "Всички страни трябва да спазват правилата на Европейския съюз", отбеляза той.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна