Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилерой де Гало: ЕЦБ може да адаптира нормализирането на паричната си политика след края на програмата за покупки на облигации

Франсоа Вилерой де Гало
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Паричната политика на Европейската централна банка ще остане разхлабена, дори и след като ЕЦБ вероятно спре да купува еврооблигации през следващия месец и може да адаптира своята политика на нормализация според нуждите, каза в понеделник управителят на Френската централна банка - Франсоа Вилерой де Гало.

По план ЕЦБ трябва да приключи през декември програмата си за изкупуване на облигации в размер на 2,6 трлн. евро, известна като "количествени улеснения", след което да обмисли повишаване на рекордно ниските лихвени ставки след следващото лято за пръв път от осем години насам като част от дългия път към постепенно нормализиране на паричната и лихвена политика.

"Нетните покупки на активи най-вероятно ще приключат през декември. Краят на тези покупки обаче няма да означава край и на нашите парични стимулиращи мерки", заяви Вилерой де Гало в своя реч по време на конференция в Токио, съобщава Ройтерс.

Членът на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка допълни, че след като приключат ежемесечните покупки на еврооблигации, ще бъде важно да се адаптира темпото на нормализиране на паричната политика в зависимост от постъпващите от еврозоната икономически данни.

За тази цел ЕЦБ разполага с три финансови инструмента под формата на реинвестиране на средствата на вече закупените активи, конвенционалните лихвени проценти и операциите по рефинансиране на банките, известни като LTRO операции.

По отношение на последователността, Влиерой де Гало отбеляза, че лично той предпочита ЕЦБ да забави темпа на реинвестиране на средствата от падежите на вече закупените еврооблигации само след евентуално първото увеличение на основните лихвени ставки.

"Ние обаче не сме задължени да се втурнем още по време на декемврийската ни среща да определим точната продължителност на нашия реинвестиционен период", отбеляза централният банкер.

Ако възникне необходимост, ЕЦБ би могла също така да обмисли допълнително предоставяне на ликвидност и на кредити на банките (посредством т.нар. LTRO програма), макар и не непременно при същите условия, каквито бяха възможни в миналото.

Според Франсоа Вилерой де Гало евентуалната липса на Брекзит сделка ще има само ограничено негативно влияние върху икономиката на еврозоната. Липсата на Брекзит споразумение обаче ще бъде пагубно за икономиката на Великобритания, предупреди той. "Европа е подготвена за сценарий, при който не бъде постигнато споразумение между ЕС и Обединеното кралство за след Брекзит", смята шефът на Френската централна банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна