Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След новия трус на Уолстрийт и ареста на автомобилния гуру Карлос Гон

Силно напрежение на азиатските и на европейските борси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник азиатските и европейските пазари на акции са поставени под ново напрежение, следвайки снощния трус на Уолстрийт, който беше провокиран от подновени разпродажби в технологичния сектор. Новината за уволнението и последвалия арест на генералния изпълнителен директор на автомобилния мега консорциум между френската Renault и японските Nissan и Mitsubishi - Карлос Гон пък доведе до агресивни продажби на акциите на автомобилните компании, което допринесе за спад с 1,1% на японския водещ индекс Nikkei към най-ниско ниво в рамките на настоящия месец.

Снощи американският фондов индекс на сините чипове DJIA се раздели с близо 400 пункта (понижение с 1,56%), а технологичният индекс Nasdaq Comspite се срина с цели 3%, след като инвеститорите подновиха разпродажбите на акции на водещи пазарно определящи технологични и интернет компании. Повод за новото силно напрежение в американския технологичен сектор оказа спадът на акциите на Apple с 4% след информация, че компанията е ограничила производството си и на трите най-нови модела смартфони iPhone заради по-слабо търсене.

В същото време инвеститорите отново започнаха да изразяват сериозни притеснения относно търговската война между САЩ и Китай с оглед на опасения, че от януари догодина Вашингтон все пак може да увеличи наложените към момента мита върху вноса на китайския стоки от 10% на 25%.

Всички това се отрази негативно на целия американски технологичен сектор, като акциите на Netlix се понижиха с 5,45%, а на компанията-майка на Googel -  Alphabet Inc. с 3,91%.

                                                                                                                    Графика на акциите на Netlix / щатски долар

Снимка

По този начин това са поредните две компании от т.нар. група FAANG, които навлязоха в т.нар. "мечи" пазар (пазар на падащи цени), след като приключиха вчерашната търговия в нива, които са с поне 20% под техните неотдавнашни ценови върхове (и след като 50-дневната пълзяща-средна проби под 200-дневната пълзяща средна). Преди това в "мечи" пазар се оказаха акциите на Facebook и на Amazon.com, докато снощното понижение на акциите на Apple с 4% беше "на косъм" да вкара и този технологичен гигант в пазар на падащи цени.

Подновените трусове на пазарите на акции на Уолстрийт се пренесоха и на азиатските борси, където най-агресивни се оказаха отново продажбите на акциите на технологичните компании. Акциите на Sony се понижиха на борсата в Токио с 3,09%, а на Hitachi - с 2,9%.

Акциите на автомобилната компания Nissan пък се сринаха с 5,45%, а на Mitsubishi - с 6,85%, следвайки вчерашната новина за ареста на Карлос Гон - главният изпълнителен директор на алианса между двете японски компании и френската Renault. От мащабния скандала с Карлос Гон пък се възползваха акциите на Toyota, които поскъпнаха с 1,6%.

Подновените притеснения за нова ескалация на търговската война между САЩ и Китай и разпродажбите на акции на технологични компании по цял свят доведоха до понижение на индекса Hang Seng с 1,92% и на китайският индекс Shanghai Composite - с 2,13%. Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,86% в резултат най-вече на спад на акциите на Samsung Electronics - с 1,95% и на компанията за процесори и микропамети SK Hynix - с 3,3%.

Междувременно европейските борси също стартираха на червено търговията във вторник, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава за сега с 0,71%, германският DAX30 - с 1,01%, френският CAC40 - с 0,82%, италианският MIB - с 0,44% и британският FTSE100 - с 0,40%.

Акциите на френската автомобилна компания Renault продължават да се понижават, макар и по-сдържано (с 1,7%) в началото на днешната търговия, след като вчерашната новина за ареста на Карлос Гон доведе до срив на нейните акции с почти 9% към най-ниски нива от близо четири години насам.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна