Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на излишъка по текущата сметка на Гърция през септември

Излишъкът по текущата сметка на Гърция през септември се сви рязко спрямо позитивни баланс година по-рано в резултат на по-голям дефицит при международната търговия със стоки с оглед на нарастване на вноса на петрол, съобщи във вторник централната банка на страната.

Данните показват, че през септември беше регистриран излишък в размер на 551 млн. евро спрямо позитивен баланс за 978 млн. евро година по-рано (през септември) и след излишък за цели 1,564 млрд. евро през осмия месец на 2018-а година. В същото време приходите от туризъм стабилизираха на ниво от около 2,4 млрд. евро.

Влошаването на търговския дефицит се дължи на нарастване на стоковия внос с цели 11,3%, като в същото време гръцкият износ се увеличи с 1,8  на сто. Изключвайки петрола, вносът на стоки се повиши по-скромно с 8 на сто.

За първите девет месеца на годината обаче балансът по текущата сметка на Гърция отчита дефицит в размер на 1,3 млрд. евро спрямо излишък за 228 млн. евро през същия период на 2017-а година.

Трябва да се има предвид, че за цялата 2017-а година дефицитът по текущата сметка на Гърция достигна 1,5 млрд. евро, което е с 418 милиона евро по-малко, отколкото година по-рано.

Междувременно шефът на Еврогрупата Марио Сентено беше цитиран да казва, че Гърция вероятно ще надвиши фискалните си цели, включително т.нар. "първичен бюджетен излишък", за трета поредна година, но въпреки това страната трябва да продължи с реформите, които обеща в рамките на последната спасителна програма.

Говорейки пред икономическата комисия на Европейския парламент, Марио Сентено отбеляза, че перспективата пред гръцката икономика е положителна.

"Фискалните резултати са изключителни. Последните данни показват, че Гърция ще преизпълни своите фискални цели за трета поредна година, включително целта за първичен излишък в размер на 3,5% о БВП", посочи Сентено, цитиран от Ройтерс.

"Гърция трябва да запази своя курс и да продължи да прилага стабилни фискални политики и реформи, допринасящи за повишаване на растежа. Необходимо е да се подобрят по траен начин условията на живот и перспективите пред гръцките граждани", каза шефът на Еврогрупата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна