Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предприе първа стъпка към наказателни мерки спрямо Италия относно бюджета за 2019-а

Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия направи първа стъпка към налагането на дисциплиниращи мерки спрямо Италия относно проектобюджета за 2019-а година, след като постанови, че бюджетът нарушава фискалните правила на единния валутен блок.

ЕК посочи, че предложеният от властите в Рим експанзивен бюджет, според който бюджетният дефицит ще се увеличи през 2019-а година до 2,4% от БВП спрямо 1,8% през настоящата година, представлява "особено сериозен случай на несъответствие" с направените от комисията препоръки на 13-ти юли.

С оглед на това, изпълнителният орган на ЕС стартира процедура при прекомерен дефицит (процедура при свръхдефицит) въз основна на факта, че огромният публичен дълг на Италия няма да може да бъде намален, както изискват правилата на съюза.

Трябва да се има предвид, че италианският държавен дълг е с над 130% по голям от БВП на страната и по този начин е вторият най-висок дълг в еврозоната след този на Гърция.

"Според нас въздействието на този бюджет върху икономическия растежа вероятно ще бъде негативно. Предложеният от италианските власти бюджет не съдържа съществени мерки за стимулиране на потенциалния растеж, а вероятно дори обратното", отбеляза вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис. "С това, което правителството на Италия е поставило на масата, ние виждаме риска в страната да настане нестабилност", допълни той.

Комисията, която проверява дали проектобюджетите на отделите страни - членки отговарят на лимитите в ЕС по отношение на дефицита и на държавния дълг преди те да бъдат гласувани от парламентите, отхвърли аргументите на Рим, че разширяването на бюджетния дефици може да стимулира икономическия растеж и приходите, което да доведе до намаляване на дълга като процент от БВП.

Процедурата при прекомерен дефицит може да доведе до налагането на глоби на Италия, въпреки че никога досега някоя държава от еврозоната не беше глобявана.

Сега ЕК ще поиска от държавите - членки да одобрят така наречената процедура при прекомерен дефицит (ППД). Ако те одобрят предложението, Брюксел ще попита официално Италия как планира да коригира своя бюджет. Ако италианските власти пренебрегнат това искане, може да последва налагането на глоби, но се очаква подобна наказателна процедура да продължи поне няколко месеца. На този етап само е ясно, че отделните страни - членки имат срок от две седмици, за да решат, дали одобрят предложената от ЕК процедура при прекомерен дефицит.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна