Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп благодари на саудитците за цената на петрола от 54 долара за барел

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да призовава за по-ниски цени на петрола, въпреки вчерашният здрав на американските петролни фючърси с над 6% към 53,43 долара за барел (най-ниско ниво от октомври 2017-а година) и въпреки че те се оказаха в т.нар. "мечи" пазар (пазар на падащи цени), след като вече се търгуват с най-малко 20% под техния неотдавнашен връх

Президентът Тръмп, който доскоро критикуваше ОПЕК и лидерът на организацията в лицето на Саудитска Арабия, отправи в сряда чрез туитър следното послание:

"Цените на петрола се понижават. Страхотно! Подобно на голямо намаление на данъците в САЩ и по света. Насладете се на цените от $ 54 за барел, след като преди това бяха на ниво от $ 82. Благодарете на Саудитска Арабия, но нека да ги понижим още!".

Трябва да се има предвид, че понякога се гледа на по-ниските петролни цени като на понижаване на реалните данъци за средния потребител, но бруталното обезценяване на петрола от началото на октомври насам е сякаш сигнал за по-мудна икономическа експанзия в световен план.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна