Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драги потвърди, че ЕЦБ ще приключи програмата си за "количествени улеснения" в края на декември

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на ЕЦБ Марио Драги сигнализира за пореден път, че през следващия месец централната банка ще приключи програмата си за покупки на еврооблигации за общо 2,6 трлн. евро, като в същото време той омаловажи притесненията относно неотдавнашното забавяне на икономическия растеж в рамките на еврозоната.

Говорейки в понеделник пред Европейския парламент в Брюксел, Драги призна, че последните икономически данни са били малко по-слаби от очакваното. Според него обаче постепенното забавяне на растежа е нещо нормално след много бързото темпо на икономическа експанзия преди година.

Марио Драги посочи, че комисията за определяне на лихвената политика на ЕЦБ "продължава да предвижда, че в зависимост от постъпващите данни, потвърждаващи нашите средносрочни перспективи за инфлацията, покупките на нетни активи ще приключат през декември 2018-а година".

"Постепенното забавяне на икономическата експанзия е нормално, тъй като растежът се приближава към своя дългосрочен потенциал", отбеляза в своето изказване шефът на ЕЦБ, цитиран от "Уолстрийт джърнъл" и Ройтерс. "Има добри причини да бъдем уверени, че инфлацията в еврозоната постепенно ще се увеличи в бъдеще. Последните събития потвърждават по-ранните оценки на Управителния съвет на ЕЦБ за средносрочните инфлационни перспективи".

Шефът на ЕЦБ посочи, че има "съществено" забавяне на растежния импулс на световната търговия, но според него еврозоната не е тръгнала към рецесия. В същото време Марио Драги отново призова силно задлъжнелите страни - членки да предприемат мерки за намаляване на техните нива на дълга.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна