Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на потребителските и бизнес нагласи в Италия през ноември

Потребителското и бизнес доверие в Италия бележат по-нататъшно влошаване през ноември, показват данни на националната статистика Istat, които изглеждат в синхрон с аналогични по-слаби проучвания във Франция и Германия. Това сякаш е поредно доказателство, че икономическият растеж в цялата еврозона, който достигна своя пик през 2017-а година, ще продължава да се забави в края на настоящата година.

Индексът на потребителско доверие в Италия се понижи през ноември до 114,8 пункта от 116,5 пункта през октомври, достигайки шест месечно дъно (най-ниски ново на индекса от месец май).

Общият бизнес индекс също бележи понижение до 101,1 пункта от 102,5 пункта месец по-рано, достигайки най-слабо ниво от декември 2016-а година насам в резултат на влошаване на доверието в промишлеността, строителството и в сферата на услугите, при слабо подобрение на бизнес доверието единствено в търговията на дребно.

Индексът, измерващ доверието в промишления сектор, се понижи през ноември до 104,4 пункта от 104,9 пункта през октомври, докато аналогичният индекс в сферата на услугите спадна до 101,8 от 103,6 пункта. Понижение от 138,9 до 132,5 пункта отчита и индексът, оценяващ бизнес доверието в строителния сектор, като единствено при търговията на дребно има известно подобрение на съответния индекс до 102,0 от 101,6 пункта.

Днешните достави слаби проучвания на Istat потвърждава тенденцията на влошаване на бизнес и потребителските нагласи в цялата еврозона, като допълнителен негативен фактор в Италия е бюджетната криза с ЕС и реалната опасност Европейската комисия да стартира официално наказателната процедура при прекомерен дефицит спрямо управляващите в Рим.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна