Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Европейските акции биха пострадали по-силно от американските в една глобална търговска война

Акциите на компаниите от еврозоната биха пострадали повече от тези на компаниите в САЩ в случай на мащабна глобална търговска война, докато нововъзникващите пазари вероятно ще понесат най-сериозен удар, сочи изследване, публикувани във вторник от Европейската централна банка във вторник и цитирано от Ройтерс.

Търговското напрежение нарасна силно през настоящата година, тъй като Съединените щати наложиха множество протекционистки мерки, предимно под формата на високи мита върху вноса на китайски стоки, повишавайки риска от ескалация, която би могла да влоши допълнително вече видимото забавяне на световната търговия.

"Цените на американските акции ще спаднат с около 10%, а лихвеният спред на корпоративните облигации в САЩ (лихвения диференциал спрямо аналогичните държавни ценни книжа) ще се увеличи с до 100 базисни пункта през първата година на една световна търговска война", прогнозира ЕЦБ, описвайки този сценарий при положение, че всички страни наложат помежду си вносни мита в размер на 25 на сто.

"В еврозоната обаче цените на акциите ще спаднат при подобен сценарий с 15%, а лихвеният спред на европейските корпоративни облигации ще се увеличи със 150 базисни пункта през първата година", добави ЕЦБ в своя доклад "Преглед на финансовата стабилност".

Според същия анализ на ЕЦБ, най-солиден спад с повече от 20% ще има при акциите на компаниите от развиващите се и нововъзникващите пазари, като в същото време рисковата премия (лихвения спред) за корпоративните облигации на тези пазари ще нарасне с повече от 400 базисни пункта (с над 4% спрямо съответните държавни облигации).

Трябва да се има предвид, че на този етап европейските акции се понижиха почти с толкова, с колкото и акциите, търгувани на Уолстрийт след обявяването на протекционистките мерки, се посочва в проучването на централната банка. Ако напрежението ескалира, но остане относително ограничено, тези симетрични ценови спадове вероятно ще продължат, добави ЕЦБ.

Акциите се обезцениха сумарно с около 7% и от двете страни на Атлантическия океан на фона на ключовите съобщения за предприемането на протекционистки мерки по-рано тази година, като цените на компаниите, които бяха засегнати по-конкретно от тарифната война между САЩ и Китай се понижиха с около 12 на сто.

"Симетричната негативна реакция между Съединените щати и еврозоната предполага, че финансовите пазари считат, че увеличаването на митническите тарифи е губещо за всичките участници в тази търговска война", се казва в проучването на ЕЦБ. "Причината за това вероятно е в очакването на контрамерки и на вторични ефекти, които в повечето случаи се тълкуват като губеща ситуация за цялата световната икономика", добавя Европейската централна банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна