Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дау Джоунс се раздели с 200 пункта при старта на Уолстрийт след заплахите на Тръмп да повиши отново митата за китайски стоки

Търговията на Уолстрийт стартира във вторник с нови понижения на американските акции, като индексът DJIA се понижи първоначално с над 200 пункта (спад с около 0,8%) в резултат на подновените заплахи на президента Доналд Тръмп, че предстои ново увеличение на митническите тарифи за вноса на китайски стоки в САЩ. Широкият индекс S&P500 се понижава с 0,4%, а технологичният индекс Nasdaq Compsiite - с 0,38%.

Трябва обаче да се има предвид, че днешният негативен старт на Уолстрийт е факт, след като в понеделник и трите основни американски фондови индекса нараснаха с между 1,5% и 2,1%, парирайки част от солидните загуби през предходната по-къса работна седмица около Деня на благодарността.

Акциите на Apple Inc. се понижават с над 1% в резултат на интервюто на Доналд Тръмп за "Уолстрийт джърнъл", в което той намекна, че може да бъдат наложени мита и върху вноса на лаптопи и на смартофони iPhone, произведени в Китай.

Междувременно немското издание Wirschafts Woche съобщи, че Доналд Тръмп може да наложи мита върху вноса на автомобили дори още през следващата седмица.

"Търговският департамент на САЩ е представил на Доналд Тръмп документ, в който препоръчва въвеждането на налози от 25% за вноса на автомобили от всички държави с изключение на Канада и на Мексико", съобщава изданието, цитирайки свои неназовани източници.

Wirschafts Woche също така отбелязва, че търговският комисар на Европейския съюз Сесилия Малмстрьом ще бъде в сряда във Вашингтон, за да дискутира този въпрос с американския си колега Робърт Лайтизер. Трябва да се има предвид, че германският автомобилен износ в посока САЩ достигна размер от 20 млрд. долара през миналата година.

Преди няколко месеца, Доналд Тръмп и шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер се споразумяха да не бъдат налагани взаимни мита, докато се водят търговски преговори между САЩ и Европейския съюз. В последно време обаче американският президент изрази неудовлетвореност от по-бавния ход на самите преговори.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна