Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит за стабилизация на пазара на криптовалути след ръст на цената на биткойн с над 10%

В подкрепа за криптовалутите се изказа известният инвестиционен гури Мохамед Ел-Ериан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на търговията в сряда пазарът на криптовалути опитва стабилизация за пръв път в рамките на ноември, като основната дигитална валута в лицето на биктойн поскъпва с над 10%, отбелязвайки най-силен дневен ръст от средата на април насам.

Водещата криптовалута се върна обратно над нивото от 4000 долара, повишавайки с цели 11% към тридневен връх около 4194 щатски долара. Днешният силен отскок на биткойн представлява корекция на здравата негова обезценка с над 30% през последните две седмици, след като през предходните две сесии на търговия успя да намери подкрепа към нивата от 3500 долара (най-ниски нива от септември 2017-а година насам).

Само поскъпване на биткойн над нивата около 4400/4600 долара (бивши негови върхове от 21-ви, 22-ри и 23-ти ноември) обаче може да доведе до по-сериозна възходяща корекция към психологическата бариера около 5000 долара и дори към оформящата се като ключова техническа зона на съпротива пред водещата криптовалута около 5700/6020 долара (серия важни бивши дъна на биткойн от началото на февруари, от края на юни, от средата на август и средата на октомври).

Солиден подем отчитат и останалите криптовалути, като етериум (Ether) поскъпва с близо 10%, лайткойн (Litecoin) - с цели 14,4%, рипъл (Ripple) - с 8,6% и Bitcoin Cash - с 8,46%.

                                                                                                            Графика биткойн / щатски долар

Снимка

В подкрепа за криптовалутите се изказа Мохамед Ел-Ериан - главен икономически съветник в Allinz и бивш шеф в един от най-големите фондове в света, инвестиращ главно в облигации - PIMCO. На конференция на CoinDesk, Ел-Ериан отбеляза, че участието на институционални инвеститори в различни криптопроекти, дори когато инвеститорите на дребно започнаха да се отказват поради солидния ценови спад, е положителен знак.

"Мисля, че ще криптовалутите ще продължават да съществуват, като те ще стават все по-широко разпространени, но ще бъдат част и от екосистемата. Те обаче няма да бъдат доминиращи, както вярваха някои от първите им привърженици", допълни той, цитиран от Ройтерс.

Бившият главен инвестиционен директор на инвестиционния фонд PIMCO подчерта, че криптовалутите са стоки, а не валути. "Те нямат присъщите атрибути на дадена валута и няма да успеят да заменят парите", добави той.

Мохамед Ел-Ериан също така каза, че неотдавнашният ценови срив на пазара на дигитални валути не е бил изненадващ. Според него пазарът преминава през цикъл - от прекомерна консумация (прекалено силен интерес за покупки), който изстреля биткойн до близо 20 000 щатски долара и доведе до свръхпроизводство (прекалено голямо "копаене" на дигитални валути), довело до настоящите агресивни разпродажби и силен ценови спад. Той обаче подчерта, че това е здравословно за пазара на криптовалути.

В същото време Ел-Ерина призна, че първоначално е бил скептично настроен към биткойн, тъй като това е било първоначално представено като нова глобална валута, което обаче не е така. Оттогава насам обаче той е променил своето мнение.

"Първоначално не разграничих криптопровалутата от основната технология, като ги смятаха за едно цяло. В последствие се развих научих повече за този процес", посочи Мохаме Ел-Ериан, визирайки най-вече т.нар. "блокчейн" технология, която поддържа цифровите валути и представлява де факто цифрова счетоводна книжа, предоставяща сигурен начин за извършване и записване на съответните финансови транзакции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна