Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Петлите" представят "Легендата" тази вечер в Операта

Формацията ще разкаже с танц и музика легендата за крепостта Русокастро

Танцова формация „Петлите“ ще представи тази вечер от 19 ч. пред бургаската публика премиерата на най-новия си спектакъл „Легендата“. Той е базиран на легендата за крепостта до село Русокастро.

„Петлите“ ще пресъздадат на сцената магичната история за мома Руса и змея, който се влюбва в нея и я отвлича. Близките ѝ се обръщат за помощ към Свети Георги, който се трогва от скръбта им, побеждава змея в страшна битка, пробожда го с копието си и спасява момата, разказа ръководителят на танцовата формация Георги Димитров:

Обсъждаме заедно идеите за това, което можем да направим. Николай Парушев ни разказа за тази легенда. Ние отидохме на мястото до крепостта Русокастро. Много бяхме впечатлени, заредихме се с ентусиазъм. Срещнахме се и с дамата от читалището, която ни показа народни носии, с които са се обличали!

Професионалисти стоят зад 15-те талантливи деца, които ще представят „Легендата"  на сцената. Хореографията е дело на Десислава Скъкълова, Николай Парушев и Кристияна Гюрова. Костюмите са на Камелия Цонева и Атанаска Маринова. Визия – Стела Иванова.

Досега „Петлите“ не са правили толкова мащабен проект, който съчетава по модерен и съвременен начин в едно цяло народни танци, огнено шоу, пиротехника и живи гайди. С него те отбелязват рождения си ден, формацията навърши 12 години. Децата имат много награди и призове от престижни фестивали, направили са над 350 самостоятелни концерта и спектакли, участвали са в много благотворителни инициативи. „Петлите“имат и 8 национални турнета с подкрепата на Министерството на социалната политика, Министерството на културата, Нешка Робева и кмета на Бургас Димитър Николов.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна