Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновен растеж на производствените цени в България през октомври

След три поредни месеца на известно забавяне, растежът на производствените цени в България започна да се ускорява през октомври обратно към техния 6-годишен връх, достигнат в началото на лятото, показват данни на Националния статистически институт, които сякаш са предпоставка за ново нарастване на потребителската инфлация в страната.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) нарасна през октомври с 1,3% спрямо септември, когато се повиши с 0,3 на сто. Цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ се повишиха с 1,6%, а в преработващата промишленост с 1,3%, докато в добивната промишленост беше отчетно намаление с 0,7 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повиши с 4,4% след растеж с 3,7% през септември и техен скок с цели 6,8% през юни (най-солиден растеж на производствените цени от есента на 2012-а година насам). Това представлява повишение на цените на производител на годишна база за двадесет и трети пореден месец (непрекъснат техен растеж от декември 2016 година), макар и с известно отстъпление от техния силен растеж в началото на лятото.

                                                                                               Графика на индекса на производствени цени на годишна база

Снимка

По-съществено увеличение на цените с 5,9% спрямо година беше отчетено при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, докато цените в преработващата промишленост нараснаха с 4,5%, а в добивната промишленост отчетоха намаление с 5,6 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през десетия месец на настоящата година нарасна с 0,8% спрямо септември и регистрира повишение на годишна база с 3,9% (спрямо октомври 2017-а).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък се покачи с цели 2,2% на месечна база и с 5,3% спрямо октомври 2017-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ солиден растеж на октомврийските потребителски цени на годишна база с 3,7% - най-силно повишение на инфлация в нашата страна от февруари 2013-а година насам. Днешните данни за производствените цени изглеждат като предпоставка за по-нататъшно нарастване на потребителската инфлация през следващите няколко месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна