Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акциите на Дойче банк се търгуват в исторически дъна след стартирало разследване за пране на пари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Deutsche Bank се намират под силен натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия, след като в четвъртък германската прокуратура и полиция нахлуха в офисите на голямата банка във Франкфурт, за да търсят доказателства във връзка със стартирало разследване за пране на пари.

Разследването е свързано с подозрения, че банката е помагала на свои клиенти да създадат офшорни субекти в т.нар. "данъчни убежища" и не е предупредила властите за евентуално пране на пари. От прокуратурата съобщиха, че са започнали това разследване, след като федералната полиция е анализирали докладите "Offshore Leaks" и "Panama Papers" на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Прокуратурата във Франкфурт разкри, че самото разследване е стартирало през август, след информация, че е било помогнато на 900 клиенти на изпитващия проблеми германски кредитори посредством неговия филиал Regula Ltd., регистриран на Британските Вирджински острови. Самото разследване е фокусирано върху  сметки на тези клиенти в размер на 311 млн. евро.

                                                                                                                         Графика на акциите на Deutsche Bank

Снимка

Това провокира вълна от разпродажби на акции на Deutsche Bank, като по време на европейската търговия в петък акциите се понижават с над 3% към рекордно историческо дъно от 7,99 евро.

Пазарната капитализация на водещата германска банка се сви почти наполовина в рамките на настоящата година, докато по същото време основният индекс на фондовата борса във Франкфурт - DAX30 се понижи с малко над 13%.

Междувременно германски медии излязоха с непотвърдена информация, получена от вътрешни лица, че стартиралото вчера нахлуване на над 170 представители на правоохранителните органи в централата на Дойче банка е включвало и претърсване за улики на офисите на главния изпълнителен директор Кристиан Севинг и на ръководителя на надзора и на отдела за правно регулиране Силви Матерат.

Трябва да се има предвид, че от 2013-а година насам най-големият германски кредитори е изхарчил за съдебни дела близо 16 млрд. долара.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна