Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на САЩ и Китай договориха 90-дневно търговско примирие

работен обяд на Си Дзинпин и Доналд Тръмп по време на среща на Г-20 в Буенос Айрес
Снимка: Ройтерс

Президентите на САЩ и Китай се договориха за временно отлагане на въвеждането на допълнителни митнически тарифи, като двете водещи икономики ще се опитат да изградят мост, който да изглади техните различия по време на нов кръг от преговори, целящ постигането на търговска сделка в рамките на следващите три месеца (90 дни), съобщава "Уолстрий джърнъл".

След проведените в събота разговори в кулоарите на срещата на Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина, Доналд Тръмп заяви, че ще отложи плановете за допълнително увеличаване на митата върху вноса в САЩ на китайски стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25%, които тарифи трябваше да влязат в сила от 1-ви януари догодина.

Той и неговият китайски колега Си Цзинпин се споразумяха в скоро време да стартират нови двустранни търговски преговори, по време на които ще бъдат дискутирани важните спорни въпроси, свързани с налаганите от Китай принудителни трансфери на технологии, защитата на интелектуална собственост, нетарифните бариери, кибер намесите и кибер кражбите, както и проблемите в сферата на услугите и на селското стопанство.

Ако новите преговори се провалят в рамките на следващите 90 дни, Белият дом заяви, че в крайна сметка ще наложи мита от 25% вместо настоящите 10% върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, които тарифи трябваше да бъдат въведени по план от 1-ви януари 2019-а година.

От своя страна Китай се съгласи да закупи "много съществен" обем селскостопански, енергийни и промишлени стоки от САЩ, според информация от Белият дом. Китайският президент Си Цзинпин също така заяви, че ще обмисли отново неодобреното от китайските власти сливане между компаниите Qualcomm Inc. и NXP Semiconductors NV, ако самата сделката отново бъде предложена. Сделката се разпадна по-рано тази година, след като Пекин не одобри сливането на двете компании.

Описвайки разговорът между Доналд Тръмп и Си Цзинпин като "приятелски и откровен", китайският външен министър Ван И заяви на брифинг, че двамата лидери са постигнали "важен консенсус", който би могъл да спомогне за подобряване на цялостните двустранни отношения.

Администрацията на Тръмп се съгласи да не въвежда допълнителни налози за китайски продукти, отбеляза Ван И и подчерта, че двете страни ще проведат разговори, целящи да премахнат всички съществуващи наказателни мита.

Междувременно американският президент Тръмп заяви в неделя, че китайските власти са се съгласили да намалят убийствено високите мита за произвежданите в САЩ автомобили, което може да се окаже добра новина за автомобилни производители като Tesla inc., Ford Motos и германския BMW, чиито фабрики в Съединените щати изнасят продукция за Китай. Трябва да се има предвид, че Китай, който е вторият най-голям автомобилен пазар в света, повиши през юли импортните мита за произвежданите в САЩ автомобили до 40%, като в същото време намали налозите за автомобилния внос от останалия свят до 15% (от 25%).

Доналд Тръмп потвърди, че се е съгласил на 90-дневно прекратяване на огъня в търговската война с Китай, като в същото време заяви в Туитър, че "Китай се съгласи да намали и премахне тарифите от 40% за вноса на автомобили, идващи от САЩ".

Агенция Ройтерс отбелязва, че ако Китай предприеме подобна стъпка, това ще укрепи американските производители на автомобили, които бяха засегнати тежко след увеличаването на митата до 40% през юли като част от широк пакет ответни репресивни тарифи в условията на разрастващата се търговска война между Вашингтон и Пекин.

В съобщението на Тръмп в Туитър не се предоставят повече подробности за евентуалните тарифни облекчения, като например, кога подобна сделка ще бъде факт, или какви ще са новите китайски налози върху вноса на американски автомобили.

На този етап от Белия дом и от Търговското представителство на САЩ отказват да коментират тази информация. Подобен отговор за сега няма и от финансовото и търговското министерства на Китай.

Основните американски производители на автомобили също заявиха, че не са запознати с въпроса за възможни по-ниски мита за техния износ за Китай. Производителите на автомобили имат предварително планирана среща с Американското търговско представителство в понеделник, съобщиха пред Ройтерс два неназовани източника, информирани по темата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна