Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Дойче банк отрече спекулациите за предстоящо поглъщане на германския кредитор

Кристиан Севинг, главен изпълнителен директор на Дойче банк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дойче банк не е изложена на риск от поглъщане, заяви в понеделник нейният шеф Кристиан Севинг, съобщава Ройтерс.

Това негово изявление пред германския седмичник Bild am Sonntag е факт, след като в петък акциите на големия кредитор се сринаха до историческо дъно непосредствено под 8,0 евро за акция (до 7,99 евро) в резултат на информация, че германската прокуратура и полиция са нахлули в офисите на Deutsche Bank във Франкфурт, за да търсят доказателства във връзка със стартирало разследване за пране на пари.

Агенция Ройтерс отбелязва, че продължават спекулациите за възможно сливане на Deutsche Bank  или с швейцарската UBS, или с германския ѝ конкурент Commerzbank, независимо, че през септември ръководството на най-голямата немска банка опроверга за подобно намерение.

"Нямам никакво доказателство за това. Ние сме на път да излезем на печалба за пръв път от три години насам. Само въпрос на време е преди този прогрес да бъде отразен в цените на нашите акции", заяви Кристиан Севинг пред седмичника Bild am Sonntag.

Неговите коментари са факт след двудневната акция на разследващите германски органи в края на миналата работна седмица, която акция беше част от разследване, свързано с т.нар. Panama Papers. Севинг потвърди, че полицията е претърсила офисите на всичките членове на борда на банката. "Всичко това е окей, нямам проблеми с това. Имам желание този въпрос да бъде изяснен колкото е възможно по-скоро , отбеляза той пред германския вестник.

Разследващите органи проучват дейността на неидентифицирани служители на Дойче банк, за които се твърди, че са помогнали на клиенти на банката да създадат офшорни фирми за пране на пари, заяви в петък прокуратурата на Франкфурт.

"Става въпрос за един или двама служители, които по онова време помагаха да се работи по всичко, свързано с въпросите около Panama Papers. По мое мнение презумпцията за невинност се прилага ясно, докато не се докаже нещо друго", подчерта шефът на Дойче банк.

"От публикуването на Panama Papers през 2016-а година насам, ние прегледахме целия този въпрос и бяхаме в тясно сътрудничество с регулаторните органи. За нас случаят е приключил", допълни Севинг.

На въпроса на немския седмичник дали е направил някакви грешки, Кристиан Севинг каза: "Аз съм в мир със себе си и върша своята толкова добре, колкото мога. Разбира се, никога не бих казал, че не правя грешки".

Междувременно акциите на Deutsche Bank поскъпват с около 3% към 8,3 евро за една акция по време на търговията в понеделник с оглед на общия подем на европейските и на останалите фондови пазари след новините за временно търговско примирие между САЩ и Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна