Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският премиер представя нов бюджет

Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че ще представи ново предложение за бюджет на страната през следващите няколко часа.

Целта е да се избегне наказателна процедура от страна на Брюксел, която може да доведе до глоби.

Конте заявил пред всекидневника „Авенире“, че новото предложение може да включва по-нисък бюджетен дефицит от първоначално предвидения, но не е разкрил подробности от плана си.

В първоначалния вариант на италианския бюджет се предвиждаше догодина дефицитът да бъде повишен на 2,4% от БВП, от 1,8% тази година.

ЕС отхвърли бюджета, като заяви, че плановете няма да намалят високия държавен дълг на Италия и призова Рим да преразгледа плана си. 

В същото време друг италиански вестник - Il Messagero съобщи, че е научил, че европейската администрацията в Брюксел няма да приеме дори предложение за съкращаване на бюджетния дефицит до 2% от БВП. Според вестник La Stampa пък държавните разходите, заложени в бюджета за догодина ще трябва да бъдат намалени с 12 млрд. евро.

По план Долната камара на парламента на Италия трябва в сряда да започне дебати по проектобюджета на страна, според информация, предоставена от агенция ANSA.

От своя страна еврокомисарят по икономическите Пиер Московиси заяви във вторник, че ЕК очаква конкретни и "надеждни" ходове от Италия за преразглеждане на проектобюджета за 2019-а година, който понастоящем е в нарушение на правилата на ЕС.

Той допълни, че преговорите с Рим вече са по-интензивни, но подчерта, че Комисията "очаква повече подробности". "Нуждаем се от ангажименти, които трябва да бъдат надеждни", посочи Московиси на днешна пресконференция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна