Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата не се споразумя за бюджет на еврозоната и за европейска схема за гарантиране на влоговете

Финансовите министри от еврозоната (Еврогрупа) постигнаха съгласие във вторник да предоставят на Европейския спасителен механизъм (ESM фонда) нови отговорности, но в същото време отложиха взимането на решение по важните въпроси за самостоятелен бюджет на еврозоната и за европейската схемата за гарантиране на депозитите, тъй като не успяха да постигнат споразумение, съобщава Ройтерс.

По време на доста тежко заседание, продължило близо 18 часа, министрите обсъдиха по-задълбочена икономическа интеграция на 19-те страни, споделящи единната валута, която да подготви еврозоната за следваща потенциална финансова криза. Трябва обаче да се има предвид, че след почти една година на изпълнени с политически трудности преговори, остана много малка част от първоначалната амбиция за по-дълбоки реформи, подкрепена най-вече от френския президент Еманюел Макрон.

"Ние се съгласихме да подобрим ролята на фонда ESM за по-нататъшно укрепване на възможностите за предотвратяване и разрешаване на кризи в еврозоната", заяви на пресконференция след края на заседанието председателят на Еврогрупата Марио Сентено.

Двете ключови идеи обаче - за отделен бюджет на страните от еврозоната и за Европейска схема за гарантиране на депозитите (EDIS) - се оказаха прекалено противоречиви и под тях ще продължи да се работи и занапред.

Относно схемата за гарантиране на депозитите, недоверието сред страните-членки на еврозоната е толкова голямо, че те не все още не могат да се споразумеят за пътна карта за започване на политически преговори.

"Необходимо е да се свърши повече работа по отношение на EDIS, преди да можем да се споразумеем за пътна карта за започване на политически преговори. Новината тук е, че ще създадем работна група на високо равнище с мандат да работи по следващите стъпки и ще докладваме през юни 2019-а година", посочи Сентено.

Беше отложена и идеята на Еманюел Макрон за бюджет на еврозоната в размер на стотици милиарда евро, който да бъде финансиран от специални данъци и национални вноски и да има за цел да стабилизира еврозоната в случай на криза.

Министрите от Еврогрупата само посочиха, че ако от тях бъде поискано от европейските лидери на срещата на върха на 14-ти декември, те са готови да работят по френско-германското предложение за бюджет на еврозоната за по-голяма "конкурентоспособност и сближаване" на икономиките в региона, който да бъдат част от цялостния бюджет на ЕС. Самият негов размер ще бъде определен от европейските лидери.

Финансовите министри се споразумяха единствено по въпроса за по-големите правомощия на Европейския механизъм за стабилност (ESM), като той ще може да отпуска заеми на Фонда за преобразуване на банките в еврозоната (фонда SRF) в случай на криза, при която бъдат използвани всички налични ресурси на SRF.

Отпусканите от ESM заеми ще бъдат налични от 2024-а година, или по-рано, ако банковият преглед през 2020-а година покаже, че рисковете от колапс на банките са намалели толкова много, че няма да е необходима подобна подкрепа, реши Еврогрупата.

Финансовите министри също така ще позволят на Европейския спасителен механизъм да отпуска заеми на дадено правителство от еврозоната, което обаче провежда фундаментални стабилни политики, но е засегнато от евентуален икономически шок, а не от собствените неправилни политики.

За да бъде допуснат такъв заем обаче, съответното правителството не може да нарушава бюджетните правила на ЕС, като трябва да има устойчив дълг и икономика, която няма прекомерни дисбаланси, се посочва в изявлението на Еврогрупата.

Финансовите министри от еврозоната също така признаха за възможността спасителният фонд ESM да играе роля в бъдещо преструктуриране на държавен дълг, но това участие да бъде ограничено до минимум.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени