Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на турската лира след изненадващо отслабване на инфлацията

Турската лира губи позиции спрямо долара и еврото за втора поредна сесия на търговия с оглед на намаляващите шансове за по-нататъшно повишаване на лихвите в страна, след като годишната инфлация в Турция отслабна изненадващо през ноември.

Според данни на официалната статистика от понеделник, растежът на потребителската инфлация в страната се забави през ноември до 21,6%, отстъпвайки от 15-годишния октомврийски връх от 25,2% в резултат на намаляване на данъците, ценовите отстъпки и на малко по-силната турска лира в последно време.

Изненадващото отслабване на инфлация сякаш намалява шансовете за по-нататъшно увеличаване на лихвените ставки от страна на Турската централна банка. Трябва да се има предвид, че през септември Турската централна банка увеличи шоково основната си репо лихва с 6,25% до ниво от 24%. Това помогна за ограничаване на част от рязката обезценка на турската лира, след като от началото на годината до август лирата се срина с близо 47% спрямо щатския долар.

Данните за отслабване на инфлацията в страната, заедно със сигналите за забавяне на икономическия растеж и малко по-стабилната турска лира водят до притеснения сред инвеститорите, че Турската централна банка дори може да реши да намали лихвените ставки на предстоящото през следващата седмица редовно заседание.

Това води до отслабване на местната валута за втори пореден ден на търговия към 12-дневни върхове, като във вторник щатският долар поскъпва с 1,5% към 5,3320 турски лири, а еврото - с 1,8% към 6,0850 лири. По този начин турската валута отстъпва от тримесечните върхове, достигнати в края на миналата седмица на нива съответно от 5,1255 лири за един щатски долар и от 5,8360 лири за едно евро.

Междувременно рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" заяви, че очаква броят на лошите (на необслужваните) кредити на турските банки почти да се удвои през следващите 12 - 18 месеца до 6% от общите банкови кредити спрямо ниво от 3,5% през септември. Агенцията също така очаква общите им кредитни загуби да достигнат до 2,5% (от всичките банкови кредити) спрямо досегашната средна стойност от 1,4 на сто.

Трябва да се има предвид, че според последно проучване на агенция Ройтерс, икономиката на Турция се очаква да навлезе в рецесия в края на годината, като се очаква БВП да се свие с 1,4% през четвъртото тримесечие на 2018-а и с още 2,1% през първите три месеца на 2019-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна