Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борсите в САЩ остават затворени в деня на национален траур за Джордж Буш-старши

ковчега, пренасящ бившия президент Джордж Хърбърт Уокър Буш по стъпалата на Капитолия, Вашингтон
Снимка: Ройтерс

Президентът Джордж Хърбърт Уокър Буш, който почина на 30-ноември на 94-годишна възраст, ще бъде почетен на церемония в Националната катедрала във Вашингтон в сряда, като 5-и декември беше определен от действащия президент Доналд Тръмп за Ден на национален траур. Това е първото подобно сбогуване с американски президент от повече от едно десетилетие насам.

Американските знамена ще бъдат свалени на половина, а редица от финансовите пазари, включително и търговията на Нюйоркската фондова борса и на борсата Nasdaq, ще бъде преустановена на 5-и декември за отдаване на почит на 41-ия президент на САЩ. Това означава, че в сряда няма да бъдат търгувани и трите американски основни фондови индекса DJIA, S&P500 и Nasdaq Compоsite.

Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансови пазари, или Sifma, която е доста влиятелна търговска група във финансовата индустрия, препоръча пазарите на държавни облигации също да бъдат затворени в сряда.

Междувременно чикагска борса CME Group също ще преустанови търговията с фючърси и опции в рамките на деня, въпреки че електронната и търговията с енергийни и с фючърси на цветни метали ще работя нормално, включително и търговията с фючъри на американския лек суров петрол и тези на златото. "Ние сме дълбоко натъжени от смъртта на президента Джордж Буш - старши", написа председателят и главен изпълнителен директор на CME Group Тери Дъфи.

Последният път, когато бяха затворени финансовите пазари в САЩ, за да се отдаде последна почти на даден американски президента, беше на 2-ри януари 2007-а година след смъртта на президента Джералд Форд. А последния път, когато пазарите бяха принудително затворени извън обичайните празници в САЩ, беше на 29-и и 30-ти октомври 2012-а година, в резултат на опустошителния ураган Санди (според данни на Investor's Business Daily, това беше и първото поредно принудително затваряне на борсовата търговия от 1888-а годна насам).

Денят на национален траур в сряда ще доведе и до редица други промени, включително до отлагането за следващия ден на публикуването на важни икономически данни от САЩ, включително проучването ADP за заетостта в частния сектор през ноември.

В сряда няма да се проведат и планираните важни шестмесечни показания на президента на Фед Джером Пауъл пред съвместната икономическа комисия на Конгреса и на Сената на САЩ относно перспективите пред американската икономика. Важно е да се отбележи, че американските законодатели изглеждат неспособни да намерят нова дата за това ключово изслушване на шефа на Фед с оглед на доста натоварения календар до края на годината. Трябва да се има предвид, че през следващата седмица започва т.нар. "период на мълчание" от страна на членовете на централната банка преди всяко едно предстоящо заседание на Фед. В този едноседмичен период централните банкери преустановяват публичните коментари относно паричната и лихвена политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна