Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай изрази увереност в постигането на търговска сделка със САЩ

Тръмп заплаши с още по-високи мита при провал на предстоящите търговски преговори

Китай изрази увереност, че може да постигне търговска сделка със Съединените щати, въпреки подновените от американския президент Доналд Тръмп предупреждения, че той ще се върне към политиката на още по-високи митнически тарифи, ако двете страни не успеят да разрешат съществуващите различия.

След период на относително мълчание на китайските власти след постигнатото между Доналд Тръмп и Си Цзинпин временно примирие в търговската война, в сряда Министерството на търговията на Китай определи като "много успешни" разговорите на двамата президенти, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

В кратко изявление на уебсайта на министерството се посочва, че Китай ще се опита да работи бързо по изпълнението на конкретните въпроси, които вече са договорени, като "икономическите и търговски екипи на двете страни активно ще допринесат за консултативната работа в рамките на следващите 90 дни съгласно ясен график и пътна карта".

"Ние сме уверени в осъществяването на този процес и определяме последните двустранни преговори като "много успешен", отбеляза китайското търговско министерство.

Изразеният от властите в Пекин оптимизъм е факт, след като Доналд Тръмп, посредством поредно послание в Туитър, призна за възможността за удължаване на договореното търговско примирие, но в същото време предупреди, че политиката на високи мита ще бъдат върната на масата, ако преговорите не се окажат плодотворни.

"Преговорите с Китай вече започнаха. Ако техният срок не бъде удължен, те ще приключат 90 дни от датата на нашата прекрасна и много сърдечна вечеря с президента Си в Аржентина", написа Тръмп. Той обаче заплаши, че ще наложи "големи тарифи" върху китайските стоки, внасяни в САЩ, ако неговата администрация не е в състояние да постигне ефективна търговска сделка с Пекин.

"Или ще имаме ИСТИНСКА СДЕЛКА с Китай, или изобщо няма да имаме сделка и в този момент ще наложим големи тарифи спрямо китайския продукт, който ще бъде транспортирани за Съединените щати. В крайна сметка вярвам, че ще сключим сделка - сега или в бъдеще", написа Тръмп в рамките на няколко минути след изявлението на Министерството на търговията на Китай.

Междувременно стана ясно, че китайското външно министерство е отправило конкретни въпроси към Министерството на търговията, което трябва да проведе своя редовен седмичен брифинг в Пекин в четвъртък.

"Надяваме се, че работните екипи от двете страни могат, въз основа на постигнатия консенсус между лидерите на двете страни, да засилят консултациите и скоро да постигнат взаимноизгодно споразумение", заяви пред репортери говорителят на външното министерство Гън Шуан, цитиран от Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна