Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК препоръчва увеличаване на глобалната роля на еврото и най-вече при сключване на енергийни сделки

Европейската комисия публикува в сряда предложения за повишаване на ролята на еврото при международните разплащания и за неговата по-значима употреба като водеща световна резервна валута, която да може да оспорва доминиращата роля на американския долар, съобщава Ройтерс.

Европейският съюз трябва да разшири използването на единната европейска валута при осъществяване на енергийни сделки както в рамките на ЕС, така и със страни извън блока, се посочва в доклада на Комисията.

Според ЕК е необходимо Европейския съюз да се опита и да успее да замени долара с еврото при финансови транзакции, свързани с петролни и газови продукти, за да се избегнат политическите рискове, свързани с щатската валута. 

"Въпреки позицията си на голям купувач, както и на важен производител, европейският бизнес все още търгува с американски долари в ключови стратегически пазари, често дори и между самите европейски компании", коментира Комисията.

В доклада се подчертава, че увеличаването на ролята на еврото ще "позволи на европейските предприятия да се възползват от по-силна автономия и финансиране, като намалят излагането си на съдебни действия, предприети от юрисдикции от трети страни. Това ще подкрепи целта на ЕС за изграждане на Енергиен съюз, който да осигурява безопасно, жизнеспособно и достъпно енергоснабдяване".

Предложението на ЕК е главно в резултат на решението на Съединените щати да се оттеглят от споразумението за ядрената програма на Иран и от последвалото налагане на американски санкции, което накара много европейски компании да преустановят търговията си с Техеран.

От ЕК все пак признават, че "решението за използване на дадена валута в крайна сметка се взема от участници на пазара" и че най-ефективният начин да се разшири международната роля на еврото е посредством ремонт на еврозоната и чрез провеждане на финансови реформи, които обаче са блокирани от години с оглед на противоречиви национални интереси.

Ройтерс напомня, че през 20-те години, откакто съществува, международната роля на еврото достигна своя връх в началото на последното десетилетие, след което неговото използване намаля по време на финансовата криза през 2007 и 2008 година.

                                                                                                                     Графика евро/долар (на месечна база)

Снимка

Оттогава насам еврото така и не успя да се възстанови напълно, като доларът си остава най-използваната валута в света. Трябва да се има предвид, че 60% от емитираните държавни облигации и от глобалните валутни резерви са в щатски долари. Еврото остава втора резервна валута, но неговият дял на всеки от финансовите пазари е под 20 на сто.

ЕК признава, че господството на долара се дължи на по-високата ликвидност, по-ниските разходи за транзакции и с оглед използването му като еталон на пазарите на стоки и на деривати финансови инструменти - прерогативи, които едва ли могат да бъдат оспорени в краткосрочен план.

Но Комисията твърди, че едно по-силно евро ще бъде позитивно не само за Европа, но и в по-глобален план и "ще допринесе за подобряване на устойчивостта на международната финансова система".

Неотдавнашните търговски конфликти обаче и използването на долара като инструмент за принудително налагане на санкции срещу Иран породиха загриженост в други страни по отношение на "зелените пари". Това би могло да допринесе за по-силната роля на еврото в световен план, коментират официални европейски представители.

Европейската комисия настоява за засилване на ролята на еврото в международните плащания, където неговият дял е подобен на този в долари  и е малко над 35%.

Европейският съюз е най-големият вносител на енергия в света с осреднен внос за около 300 милиарда евро, коментира Комисията, настоявайки страните от ЕС да преминат към използване на еврото по подразбиране при бъдещите енергийни международни споразумения.

ЕК също така отбелязва, че ще обмисли стъпки за увеличаване на използването на еврото от страна на производителите на въздухоплавателни средства, като например компанията "Еърбъс" (Airbus), както и на пазарите на суровини.

Комисията ще проучи и възможността за мерки за улесняване на плановете на Европейската централна банка за европейска система за незабавни плащания, която би могла да оспорят доминиращата роля на американските платежни карти и на нарастващата финансова роля на американските дигитални гиганти в сферата на платежните услуги. 

Ройтерс напомня, че този план беше предложен от ЕЦБ през миналата седмица, но досега само осем, най-вече средни или малки банки от Испания, Германия и Франция, са се съгласили да го подкрепят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна