Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиер Московиси призова за "допълнителни усилия" от управляващите в Рим относно италианския бюджет

Пиер Московиси
Снимка: БГНЕС

Правителството на Италия е на прав път, тъй като работи по новите бюджетни параметри, но трябва да полижи "допълнителни усилия", заяви в петък еврокомисарят Пиер Московиси пред France Inter radio, цитиран от агенция Ройтерс.

"Ние сме на верния път, но трябва да продължаваме да постигаме напредък", посочи той и допълни: "Заявих на моите италиански приятели: ще разполагат с всичко, което позволява европейския пакт за стабилност и ще разполагате с гъвкавостта, която той ви предоставя".

"Но те трябва да си дават сметка, че има едно нещо, което не мога да направя, и това е да пренебрегвам правилата. Това означава, че италианските власти трябва да положат допълнителни усилия", отбеляза Московиси пред френското радио.

Преди време Европейската комисия отхвърли прекалено експанзивния бюджет на Италия и призова Рим да направи промени (да намали заложения в проектобюджета за 2019-а година бюджетен дефицит в размер на 2,4% от БВП), за да предотврати наказателната процедура при прекомерен дефицит, която е съпроводена с налагането на солидни глоби.

Междувременно италианският вицепремиер Матело Салвини беше цитиран да казва, че в четвъртък (7-и декември) правителството ще направи своята окончателна оценка за разходната част, съдържаща се в бюджета за догодина.

Италианският вестник Il Sole пък съобщи, че премиерът на страната Джузепе Конте работи върху план, целящ намаляване на бюджетния дефицит за 2019-а година от 2,4% от БВП към нива между 1,9% и 2,0%. Преди бюджетната си презентация пред европейската администрация в Брюксел, италианският премиер също така е посочил, че ще настоява и за по-ниски бюджетни дефицити за 2020-а и 2021-а година.

По-късно днес той ще се срещне с лидерите на партията Лига и на движението "Пет звезди" - вицепремиерите Матео Салвини и Луиджи Ди Майо, в опит да бъдат преодолени споровете между тримата управляващи по отношение на възможното намаляване на дефицита за догодина. Трябва да се има предвид, че и двата вицепремиера не са съгласни с Джузепе Конте, когато става дума за свиване на бюджетния дефицит към нива под 2% от брутния вътрешен продукт.

Местни медии също така съобщават, че италианският икономически министър Джовани Триа вероятно ще подаде оставка преди края на годината, поради несъгласие с водените от Конте преговори. Джовани Триа също пред дни, че откакто министър-председателят е поел бюджетните преговори, той се чувства като "парализиран".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна