Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Камбаната" в моноспектакъл на Деян Донков в Пловдив

Нашумелият роман „Камбаната“ на Недялко Славов ще бъде реализиран в спектакъл на Пловдивския драматичен театър. 
Актьорът Деян Донков ще представи в моноспектакъл романа, който досега има седем издания, и е носител на няколко национални награди.

"Романът ме покруси, каза Деян Донков – изключително чувство за хумор и трагикомичност на образа. Когато го прочетох за първи път, запомних някои сцени за цял живот. Странно е, че когато си помислих, че тази книга е за моноспектакъл, в същия ден получих предложението", каза още той.

Изборът на Деян Донков е единствен и безспорен.

Александър Секулов: "Според мен, тази книга носи представата за Деян, в изключителен персонаж, който се изправя срещу целия свят, и срещу природата, и срещу цялото общество".

Това е първият моноспектакъл на известния актьор. Той ще бъде и режисьор на представлението, а поканата е от драматурга на театъра Александър Секулов и писателя Недялко Славов. Двамата от година и половина мислят  по възможността да се реализира този роман, за който Секулов казва, че е голямо изпитание. "В последните 20 години, няма такава книга у нас – книга за истината, която народа мисли, но никой не казва на глас, книга, която е като златно сечение".  

Заедно с Деян Донков, драматургът и писателят ще създават драматургичната основа, но всичко е в движение, предстои. Този спектакъл е голямо предизвикателство за театъра, поради изключителността на романа, с разтърсващо послание.

"Този спектакъл може да се направи от смели хора, мъжкари, които не се боят от това, което мислят", заяви директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев.

"В него присъства и Дон Кихот, и ние трябва да бъдем на върха на копието, добави Деян Донков. Спектакълът трябва да извади сърцата навън! Тръгвам към него като на живот и смърт!".

Засега всичко е в движение, предстои. Дори сценографът Никола Тороманов още не е прочел текста.

 Работата по спектакъла ще започне от април, премиерата се очаква да бъде в началото на есента. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна