Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски съд забрани на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone

Китайски съд нареди на Apple Inc. да спре от продажба в страната някои от по-старите модели iPhone, след като откри, че американският технологичен гигант е нарушил два патента, притежавани от Qualcomm Inc. – друга водеща американска компания в областта на полупроводниковата техника и на телекомуникационното оборудване, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

Решението от 30-и ноември на китайски съд, занимаващ се с дела, свързани с интелектуалната собственост, е първото в най-големия световен пазари на смартфони, което включва ограничаване на продажбите на iPhone.

Предварителното съдебно запрещение представлява последното развитие в дългогодишния съдебен спор между Apple и Qualcomm, след като базираната в Сан Диего компания за микрочипове подаде повече от десет дела срещу производителя на iPhone за нарушаване на патентни права в Китай.

От Qualcomm заявиха, че Междинният китайски народен съд във Фужу е установил, че Apple Inc. е нарушил два нестандартни основни патента: един, свързан с редактирането на снимки и друг, свързан с движенията след докосването на екрана на смарфоните.

От Apple вече оспорваха забраната, посочвайки, че тя се отнася само за някои модели iPhone, които работят с по-стара операционна система, а не се отнася за вноса и продажбите на всички модели iPhone в Китай, както твърдят от компанията Qualcomm.

Новината доведе до спад на акциите на Apple Inc. с близо 2% при старта на днешната търговия на Уолстрийт, докато акциите на Qualcomm Inc. поскъпват с над 3 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна