Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив оптимизъм на фондовите пазари след новината за подновяване на търговските разговори между САЩ и Китай

Китайският фондов пазар реагира предпазливо позитивно на информацията за проведения късно снощи (рано днес) телефонен разговор между вицепрезидента на страната Лю Хъ с американския финансов министър Стивън Мнучин и с търговския представител на САЩ Робърт Лайтизер. Според "Уолстрийт джърнъл" с този телефонен разговор беше сложено началото на последния кръг от търговските преговори между САЩ и Китай, договорен преди по-малко от двете седмици между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин.

Основният индекс на борсата в Шанхай - Shanghai Composite приключи днешната търговия с повишение от 0,37%, по-малкият индекс Shenzhen Composite - с повишение от 0,85%, а индексът Hang Seng - със слабо повишение от 0,07%.

Останалите азиатски борси индекси все още остават подвластни на последните труболенции на глобалните финансови пазари, като японският индекс Nikkei се понижи с 0,34%, индексът на борсата в Сингапур  Straits Times Index - с 0,48%, южнокорейският Kospi - с понижение от едва 0,04%. Подновяването на търговските разговори между САЩ и Китай беше приветстваната от инвеститорите в Австралия и в Нова Зеландия, като австралийският индекс ASX200 приключи търговията във вторник с повишение от 0,42%, а новозеландският NZX - с 0,13%.

Европейските инвеститори също реагира позитивно на тази новина, като основните фондови индекси на стария континент стартират днешната търговия с повишения, парирайки част от вчерашния техен солиден спад. Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1% след спад в понеделник с 1,9% и здраво понижение с 3,4% в рамките на предходната седмица (най-силен спад от седмицата до 12-ти октомври).

Германският индекс DAX 30 също нараства с около 1%, а френският CAC 40 - с 0,92%, след като вчера те се разделиха с 1,5% от стойността си. Слаба подкрепа за днешния позитивен старт на борсата в Париж оказа и поетият снощи от френския президент Еманюел Макрон ангажимент за повишаване на минималната заплата и за намаляване на някои данъци в опит да предотврати по-нататъшна ескалация на протестите на "жълтите жилетки", които разтърсиха през последните няколко седмици втората по големина икономика в еврозоната.

Британският индекс FTSE100 се повишава по-сдържано с 0,5% след понижение с 0,8% в понеделник, тъй като инвеститорите на борсата в Лондон са доста предпазливи с оглед на отложеното за неясно кога гласуване в парламента на Великобритания на Брекзит сделката, договорена между премиера Тереза Мей и останалите страни-членки на ЕС, което гласуване по план трябва да се проведе именно във вторник.

Слабо повишение с 0,27% бележи и италианският фондов индекс, парирайки много малка част от вчерашния спад с 1,8%, тъй като все още няма ясни сигнали, дали управляващите в Рим ще предложат на ЕК нов бюджетен план за 2019-а година, отговарящ на изискванията на Комисия за доста по-малък от досега заложения бюджетен дефицит.

Днешният опит за подем на азиатските и на европейските борси е факт и след снощното рязко обръщане на първоначалната негативна посока на пазара на акции на Уолстрийт. Индексът DJIA приключи в понеделник със слабо повишение от 34 пункта (повишение с 0,14%), но след като по-рано през деня той се срина с нови около 500 пункта, пробивайки за кратко под психологическото ниво от 24 000 пункта за пръв път от месец май насам. Широкият индекс S&P500 пък нарасна в края на търговията с 0,18%, след като по-рано през деня се понижи до най-ниско ниво от април.

Технологичният индекс Nadaq Composite пък нарасна с 0,74%, парирайки също първоначален спад, който беше в резултат най-вече на спад с близо 2% на акциите на Apple след новината, че китайски съд е забранил на технологичния гигант да продава в страната някои от моделите си iPhone поради нарушение на два патента, притежавани от компанията за микрочипове Qualcomm Inc. В последствие обаче стана ясно, че забраната се отнася за продажбите на смартфони от моделите iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X., като техният пазарен дял в Китай е едва между 10% и 15% от продажби на компанията Apple в страната. Това допринесе за париране на първоначалните продажби на акции на Apple и в края на вчерашната търговия акциите на компанията приключиха с повишение от 0,66%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна