Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на азиатските и европейските борси след изразения от Тръмп оптимизъм за търговска сделка с Китай

В сряда азиатските и европейските борси се намират в подем за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите реагират позитивно на изразеният от президента на САЩ оптимизъм относно постигането на търговска сделка с Китай в негово пространно интервю за агенция Ройтерс.

Повод за оптимизъм относно разрешаване на търговските спорове между Вашингтон и Пекин продължава да предоставят и стартиралите по-рано тази седмица нови търговски преговори между висши представителите на двете водещи световни икономики, както и очакваното в скоро време намаляване до 15% на убийствено високите мита от 40%, наложени през юли от китайските власти върху вноса на автомобили, произвеждани в САЩ.

Даденото в Овалния кабинет на Белия дом интервю на Тръмп за агенция Ройтерс допринесе по-рано днес за силен ръст на основните азиатски борси, като японският фондов индекс Nikkei нарасна с цели 2,15%, индексът Hang Seng - с 1,61%, южнокорейският Kospi - с 1,44% и австралийският ASX 200 - с 1,39%. Основният китайски индекс Shanghai Composite се повиши по-скромно с 0,31%, но все пак това представлява негово предпазливо повишение за втора поредна сесия на търговия.

Подкрепа за днешния инвеститорски риск апетит оказа и новината за освобождаването под гаранция на финансовия директор на Huawei, тъй като този ход може отчасти да омиротвори гнева на китайските власти по повод на ареста на Сабрина Мън Ванчжоу.

Инвеститорите на стария континент също приветстват сигналите за отслабване на търговското напрежение между САЩ и Китай, като основните европейски борси стартират днешната търговия със солидни повишения за втора поредна сесия. Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,1%, след като във вторник се повиши с 1,5%, германският индекс DAX - с 1,29%, а френският CAC40 - с 1,82%, задълбочавайки по този начин техните добри повишения с между 1,4% и 1,5% ден по-рано.

Дори водещият фондов индекс на борсата в Лондон - FTSE100 нараства с над 1% въпреки новината за вот на недоверие тази вечер на премиера Тереза Мей в рамките на нейната управляваща Консервативна партия. От една страна инвеститорите предполагат, че Тереза Мей ще оцелее във вътрешнопартийното гласуване, което би могло да означава и евентуална подкрепа за нейното Брекзит споразумение с ЕС в рамките на партията на Торите. От друга страна, ако британският премиер бъде бламиран, избирането на нов лидер на партията и респективно на нов премиер на Великобритания може и да наложи удължаване на действието на член 50 от Лисабонския договор, уреждащ правната рамка за излизане от ЕС, т.е. евентуално отлагане във времето на самия Брекзит ?

Американските фондови индекси също бележат подем на извънборсовата търговия на Уолстрийт, като фючърсите на индекса DJIA нараства с над 150 пункта (повишение с 0,66%), на S&P500 - с 0,73% и на Nasdaq100 - с 0,94%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна