Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвеститорският оптимизъм се пренесе и на фондовите борси на Уолстрийт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на американските компании поскъпват рязко в началото на търговията на Уолстрийт, тъй като серията новини и коментари на висши официални представители на САЩ и Китай повишиха инвеститорския оптимизъм, че Вашингтон и Пекин ще успят да постигнат търговско споразумение в рамките на предстоящите един-два месеца.

Индексът DJIA нараства с около 350 пункта (повишение с 1,44%), широкият индекс S&P500 – с 1,47%, а технологичният Nasdaq Composite – с 1,74%, след като и инвеститорите на Уолстрийт приветстваха интервюто за Ройтерс на президента на САЩ Доналд Тръмп, в което той изрази оптимизъм по отношение на новия кръг от търговските преговори с Китай, стартирал в началото на седмицата.

Очакваното в скоро време намаляване до 15% на убийствено високите мита от 40%, наложени през юли от китайските власти върху вноса на автомобили, произвеждани в САЩ, също допринася за позитивния днешен старт на търговията на Уолстрийт. Подкрепа за инвеститорски риск апетит оказа и новината за освобождаването под гаранция на финансовия директор на Huawei, тъй като този ход може отчасти да омиротвори гнева на китайските власти по повод на ареста на Сабрина Мън Ванчжоу.

Малко преди началото на днешната американска търговия "Уолстрийт джърнъл" пък съобщи, че властите в Пекин се подготвят да направят промени в индустриалната политика, известна като "Made in China 2025” (целяща китайските компании да доминират в редица отрасли като изкуствения интелект и роботиката), които промени ще помогнат за повишаване на достъпа на чуждестранни компании до китайския пазар. Това допринася за допълнителен възходящ импулс на старта на американската търговия.

От информациите за напредък в търговските преговори между САЩ и Китай се възползват големи индустриални компании като Caterpillar Inc. и Boeing Co., чиито акции нарастват съответно с 3,15% и с 1,84%. Солиден ръст бележи и технологичния сектор, като акциите на Apple Inc. поскъпват с 1,5%, на Microsoft Corp. – с над 2%, на Intel – с 0,85% и на Cisco Systems – с 1,75%.

Данните за потребителската инфлация в САЩ през ноември пък подкрепят промененият в последно време подход на Федералния резерв към по-бавно от досегашното повишаване на основните лихвени ставки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна