Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отново призова Фед да не вдига лихвите на стартиращото двудневно заседание

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи публичната си кампания, призоваваща Федералният резерв да се въздържи от повишаване на лихвените проценти по време на стартиращото днес двудневно заседание на централната банка.

В свое поредно Туитър послание Доналд Тръмп цитира одобрително редакционна статия във днешния брой на "Уолстрийт джърнъл", в която са изложени причините, поради които Федералният резерв може да се откаже от досегашния модел на увеличение на лихвите на всеки три месеца.

"Надявам се хората от Фед да прочетат днешния редакционен анализ на "Уолстрийт джърнъл", преди да направят още една грешка", написа президентът на САЩ.

Доналд Тръмп също така приведе доводи, според които централната банка трябва да забави или дори да спре процеса на намаляване на притежаваните от него държавни и ипотечни облигации, който процес беше стартиран преди една година. Трябва да се има предвид, че Федералният резерв не продал нито една от облигации, които придоби по време на кампаниите за закупуване на ценни книжа, целящи да се стимулира икономическия растежа след финансовата криза през 2008-а година, но се освободи от падежиращи облигации за 50 млрд. долара, без да ги замени чрез закупуването на нови книжа.

"Не позволявайте на пазара да стане още по-неликвиден, отколкото е вече той. Почувствайте пазара, не излизайте просто с някакви безсмислени числа. Успех!", написа Тръмп.

На този етап говорителят на Федералния резерв отказа коментар.

Това представлява поредна критика спрямо политиката на Фед от страна на Тръмп, като неговите критики започнаха да ескалират от края на лятото насам. Трябва да се има предвид, че през последните поне 25 години президентите на САЩ се въздържаха да коментират монетарната и парична политика на централната банка, визирайки нейната независимост.

Шефът на Фед Джером Пауъл пък отбеляза многократно, че решенията на централната банка няма да се ръководят от политически натиск и вместо това ще се основават на икономически анализ. Трябва да се има предвид, че решенията и за трите увеличения на федералната фондова лихва през настоящата годна бяха взети с единодушно гласуване. Това обаче не води до отслабване на спекулациите на различни пазарни коментатори, дали критиките на г-н Тръмп не биха могли да окажат ефект.

За последно Фед повиши референтната си лихвена ставка до диапазона между 2,0 и 2,25% през септември, а на настоящата среща, която приключва в сряда вечерта, се очаква още едно увеличение с 25 базисни пункта (с 0,25%). Членовете на централната банка биха могли да оправдаят още едно увеличение на лихвите, визирайки поредицата силни икономически данни, включително и рекордно ниската безработица от 3,7% и стабилно растящите потребителски разходи.

Инфлацията в САЩ обаче не се ускори значително през тази година, което предоставя на служителите на Фед възможността да сигнализират за по-бавни темпове на увеличение на лихвените ставки през 2019-а година. В същото време и глобалният икономически растеж се забави през последните месеци.

Междувременно инвеститорите продължава да изглеждат притеснени от перспективата за увеличаване на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин, като някои пазарни анализатори цитират и атаките на г-н Тръмп спрямо Федералния резерв и неговия председател Джером Паулъл като друг източник на несигурност, който вреди на инвеститорското доверие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна