Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Разходите за труд нарастват през третото тримесечие с 8,9%, а за заплати - с 8,6%

Снимка: Архив

По предварителни данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2018 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8,9% спрямо същото тримесечие на предходната година и след повишение с 8,5% през предходните три месеца. Увеличението в индустрията е с 9,6%, в сектора на услугите - със 6,8% и в строителството - с 10,0 на сто.

По икономически дейности през периода юли - септември 2018 година най-висок ръст на общите разходи за труд в България спрямо същия период на 2017-а година е регистриран в икономическите сектори "Култура, спорт и развлечения" - с цели 15,5%, в сектор "Образование" - с 14,8% и в "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 13,7 на сто. В същото време намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономическите сектори "Операции с недвижими имоти" - с 1,2%, "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 2,5% и "Финансови и застрахователни дейности" - с 4,4 на сто.

Разходите за възнаграждение за един отработен час (разходите за заплати) през третото тримесечие на 2018 година се увеличават с 8,6% спрямо същия период на предходната година и след тяхно повишение с 8,3% през второто тримесечие, а другите разходи (извън тези за възнаграждения и заплати) нарастват с 10,3 на сто. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо третото тримесечие на 2017-а година варира от повишение с цели 15,0% за "Култура, спорт и развлечения" до доста по-слабо увеличение с 1,8% за сектора "Операция с недвижими имоти".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна