Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ вижда забавяне на глобалната икономика през 2019 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната икономика ще се забави през 2019 година, след което ще стабилизира, заяви в четвъртък Европейската централна банка, като в същото време продължава да очаква нарастване на цените.

Агенция Ройтерс напомня, че инвеститорите се подготвят за забавяне на глобалния икономически растеж, главно в резултат на по-високите разходи за доларовите заеми (по-високите американски лихви) и търговското напрежение между САЩ и Китай.

При представянето на своя редовен икономически бюлетин, ЕЦБ изтъкна същите тези негативни фактори, но все още вижда запазване на инфлационния натиск в световен план и в рамките на еврозоната.

"Световната икономическа активност се очаква да се забави през 2019-а година и да остане стабилна след това. Очаква се глобалният инфлационен натиск да нараства бавно, тъй като намалява свободният капацитет", посочи централната банка.

Днешният икономически бюлетин илюстрира решението на ЕЦБ по време на нейното декемврийско заседание за прекратяване на програмата за закупуване на облигации в размер на 2,6 трлн. евро. Банката обаче ще продължава да реинвестира средствата от притежаваните от нея падежиращи ценни книжа за продължителен период от време след първото увеличение на основните ѝ лихвени ставки.

Самото решение на ЕЦБ беше критикувано от някои като ненавременно, имайки предвид отслабващата икономика на еврозоната. Но централната банка, чиято основна задача е да постигне заложените от нея инфлационни цели, потвърди увереността си, че основните потребителски цени ще продължат да нарастват в еврозоната.

"Очаква се базовата инфлация да нараства постепенно в средносрочен план, подкрепена от мерките на паричната политика на ЕЦБ, продължаващата икономическа експанзия и нарастващия ръст на заплатите“, отбеляза банката в редовния си бюлетин. Тя потвърди и становището си от последното заседание, че очаква продължаване на икономическата експанзия, но с все по-засилващи се рискове в низходяща посока.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна