Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: Докладът на Каракачанов за Ф-16 e повод за вот на недоверие

Лидерът на партия АБВ Румен Петков
Снимка: БГНЕС

Докладът на Каракачанов за закупуване на  F-16 e повод за вот на недоверие, заяви лидерът на АБВ Румен Петков в позиция, разпространена днес от партията.

„Министрите  Каракачанов и Караниколов пишат доклад до министър-председателя. В този доклад могат да бъдат посочени пет аргумента за прекратяване на процедурата“, посочва той.

Според него извършената проверка на окомплектоваността на получените предложения показва, че предложението на САЩ не отговаря на исканата структура и не съдържа необходимата информация.

„Написано е, че се назначава политико-военна група за разглеждане на офертите, което означава, че няма никаква експертиза. В съдържанието виждаме още, че процедурата ще се провежда в условия на съобразяване със законоустановената процедура на САЩ, а в крайна сметка самолетите ще ги купуваме ние! Няколко реда по-долу в този документ се казва и, че този подход не съответства на процедурите на Министерството на отбраната“, посочи той.

По думите му с този доклад разполага и опозицията в парламента. „БСП… най-накрая имат всички основания да поискат един сериозен вот на недоверие. Защото една част от досегашните им вотове бяха пародийни и укрепващи парламентарното мнозинство“.

Според председателят на АБВ напрежението, на което сме свидетели ежедневно в страната, идва от самото ръководство на държавата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна